Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Nem csökken a frank és a jen kamat

2008.04.25. 08:34
A jövõ heti kamatdöntést kísérõ közleményében a Fed minden bizonnyal jelezni fogja, hogy idõre van szüksége az eddigi monetáris politikai lépések hatásának felmérésére, de szükség esetén folytatja a kamatcsökkentési kurzust. Elemzõk azt várják, a jövõ héten azért lesz még egy negyedszázalékpontos csökkentés, az utolsó a sorban.

A Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) jövõ heti kétnapos ülésén általános várakozások szerint újabb 25 bázisponttal csökkenti a kamatot, ezt követõen azonban minden bizonnyal szünetet tart. Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltõ Fed a hitelválságra reagálva tavaly augusztus óta 5,25 százalékról 2,25 százalékra mérsékelte a hitelköltséget. Utolsó kamatos ülésén, március közepén 75 bázispontot vágott, az enyhítési kurzus azonban a végéhez közeledik, mert a döntéshozók mindinkább úgy látják, hogy az alacsony kamat jelentõsen növeli az inflációs nyomást, miközben már kevéssé mozdítja elõ a gazdasági növekedést. A jövõ heti kamatdöntést kísérõ közleményében a Fed minden bizonnyal jelezni fogja, hogy idõre van szüksége az eddigi monetáris politikai lépések hatásának felmérésére, de szükség esetén folytatja a kamatcsökkentési kurzust.

A svájcifrank-hitelek felvevõi azonban egyelõre nem számíthatnak a kamat csökkenésére. A svájci jegybank (SNB) márciusban 2 százalékra emelte idei inflációs elõrejelzését, miután a februári 2,4-rõl 2,6 százalékra gyorsult az év/éves infláció. Az erõs frank mindazonáltal valamelyest tompítja a növekvõ árnyomást: a fizetõeszköz árfolyama idén eddig 12 százalékot emelkedett a dollárhoz képest - ami részben ellensúlyozza az olajár növekedését - és 4,5 százalékot az euróhoz képest, ami lassítja az importárak emelkedését. A bank március 13-i ülésén változatlanul hagyta a hatéves csúcsot jelentõ 2,75 százalékos kamatot; legközelebb júniusban tartanak kamatos ülést. A piac jelenleg a határidõs kamatkontraktusok alapján szigorításra számít, az elemzõk azonban a hitelpiaci válság miatt nagyobb esélyt adnak a kamat tartásának. Az SNB utoljára tavaly szeptemberben változtatott: 25 bázisponttal csökkentette a kamatot.

Japánban szintén nem várható kamatcsökkentés belátható idõn belül. A jegybank (BoJ) márciusban érintetlenül hagyta a 0,5 százalékon álló kamatot, amit azzal indokolt, hogy bár januárban 0,8 százalékra gyorsult az év/éves infláció, a hitelválság következményeként nõtt a gazdaság lassulásának a veszélye. A BoJ április végén várhatóan a korábbi 2,1-rõl 1,5 százalékra csökkenti az áprilisban kezdõdött költségvetési évre vonatkozó GDP-növekedési elõrejelzését, és az elemzõk szerint a költségvetési év folyamán nem változtat a hitelköltségeken. Utoljára 2007 februárjában nyúltak a kamathoz, akkor 25 bázisponttal emelték a rátát.