Olivér
5 °C
8 °C

Nem csökken a frank és a jen kamat

2008.04.25. 08:34
A jövõ heti kamatdöntést kísérõ közleményében a Fed minden bizonnyal jelezni fogja, hogy idõre van szüksége az eddigi monetáris politikai lépések hatásának felmérésére, de szükség esetén folytatja a kamatcsökkentési kurzust. Elemzõk azt várják, a jövõ héten azért lesz még egy negyedszázalékpontos csökkentés, az utolsó a sorban.

A Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) jövõ heti kétnapos ülésén általános várakozások szerint újabb 25 bázisponttal csökkenti a kamatot, ezt követõen azonban minden bizonnyal szünetet tart. Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltõ Fed a hitelválságra reagálva tavaly augusztus óta 5,25 százalékról 2,25 százalékra mérsékelte a hitelköltséget. Utolsó kamatos ülésén, március közepén 75 bázispontot vágott, az enyhítési kurzus azonban a végéhez közeledik, mert a döntéshozók mindinkább úgy látják, hogy az alacsony kamat jelentõsen növeli az inflációs nyomást, miközben már kevéssé mozdítja elõ a gazdasági növekedést. A jövõ heti kamatdöntést kísérõ közleményében a Fed minden bizonnyal jelezni fogja, hogy idõre van szüksége az eddigi monetáris politikai lépések hatásának felmérésére, de szükség esetén folytatja a kamatcsökkentési kurzust.

A svájcifrank-hitelek felvevõi azonban egyelõre nem számíthatnak a kamat csökkenésére. A svájci jegybank (SNB) márciusban 2 százalékra emelte idei inflációs elõrejelzését, miután a februári 2,4-rõl 2,6 százalékra gyorsult az év/éves infláció. Az erõs frank mindazonáltal valamelyest tompítja a növekvõ árnyomást: a fizetõeszköz árfolyama idén eddig 12 százalékot emelkedett a dollárhoz képest - ami részben ellensúlyozza az olajár növekedését - és 4,5 százalékot az euróhoz képest, ami lassítja az importárak emelkedését. A bank március 13-i ülésén változatlanul hagyta a hatéves csúcsot jelentõ 2,75 százalékos kamatot; legközelebb júniusban tartanak kamatos ülést. A piac jelenleg a határidõs kamatkontraktusok alapján szigorításra számít, az elemzõk azonban a hitelpiaci válság miatt nagyobb esélyt adnak a kamat tartásának. Az SNB utoljára tavaly szeptemberben változtatott: 25 bázisponttal csökkentette a kamatot.

Japánban szintén nem várható kamatcsökkentés belátható idõn belül. A jegybank (BoJ) márciusban érintetlenül hagyta a 0,5 százalékon álló kamatot, amit azzal indokolt, hogy bár januárban 0,8 százalékra gyorsult az év/éves infláció, a hitelválság következményeként nõtt a gazdaság lassulásának a veszélye. A BoJ április végén várhatóan a korábbi 2,1-rõl 1,5 százalékra csökkenti az áprilisban kezdõdött költségvetési évre vonatkozó GDP-növekedési elõrejelzését, és az elemzõk szerint a költségvetési év folyamán nem változtat a hitelköltségeken. Utoljára 2007 februárjában nyúltak a kamathoz, akkor 25 bázisponttal emelték a rátát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?