Árpád
-2 °C
4 °C

A legjobb biznisz a kannabisz

2002.07.11. 10:46
A brit kormány lazítja a marihuánafogyasztást tiltó törvényeket, hogy lecsaphasson a valóban veszélyes kemény drogokra. A módosítás ráirányította a figyelmet a - továbbra is illegális - kannabisztermelő gazdaságra, amely a hatalmas haszonkulcs miatt a büntetés veszélyes ellenére vonzó.
Az elmúlt harminc év alatt a brit kannabiszipar évi 5 milliárd font (1940 milliárd forint) forgalmú ágazattá vált, derül ki az Independent Drugs Monitoring Unit (IDMU) nevű szervezet jelentéséből. Az összeg durván a legnagyobb magyar cég, a Mol éves forgalmának 15-szöröse.

Klasszikus befektetők

A független szervezet szerint az ágazatban minden úgy történik, mint bármely iparágban: a befektetők komoly összegeket invesztálnak új termelési technológiákba, a raktárkészletek segítségével biztosítják a folyamatos ellátást, kiépítik az értékesítési láncokat, és komoly árversenyt folytatnak. A különbség a szokásos ágazatokhoz képest annyi, hogy itt sokszorta nagyobba befektetett tőkére vetített nyereség.

Kevésből megvan

Egy kiló brit földön termesztett skunk típusú marihuána bruttó önköltsége nagyjából 150 font, nagyker ára viszont több ezer font. Az IDMU igazgatója, Matthew Atha szerint az ennél is nagyobb pénzt az észak-afrikából olcsó kannibiszt - általában hasist, mert az itt termesztett fű minősége gyenge - importáló vállalkozók szakítják le.

Szintén a sikeres és legális üzlethez hasonló jelenség, hogy az értékesítési lánc alján elhelyezkedők - vagyis az árusok - már sokkal kisebb haszonkulcshoz jutnak, így gyakran kénytelenek más tevékenységet is végezni.

Relaxált piac

Míg a legtöbb illegális termék piacán a kartellek uralma a jellemző, a fűpiac inkább hasonlít a legális kereskedelem világára: nincsenek mindent uraló korporációk, és az árak Nagy-Britanniábana a növekvő kereslet ellenére tíz éve esnek. Ez két dolgot jelenthet: vagy új termelők lépnek be a piacra vagy a meglévők egyre hatékonyabban, vagyis olcsóbban termelnek. A fogyasztónak mindegy, ugye, neki jó.

Nem megy a kannás bisz

A fogyasztók a szinte "normális" piacon egyre igényesebbek, így a gyengébb minőségű fű importja nagyot zuhant, mivel a primitív eszközökkel dolgozó afrikai termelők képtelenek minőségben versenyezni a brit pincékben dolgozó szakemberekkel. Ezek hatékonysága annyira felfutott, hogy míg 1984-ben a hazai piac 10 százalékát hasították ki, ez az arány mára 50 százalékra nőtt.

Bár a mostani brit enyhítéssel párhuzamosan a termelőkre és kereskedőkre keményebben csapnak le, a szakértők szerint ez a legkisebb zavart sem fogja okozni a kannabisziparban, hiszen az hatékonyan, nyereségesen és a fogyasztók megelégedésére működik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?