Károly herceg nemzetközi csalóval bizniszelt?

2003.03.03. 11:54
Komoly botrány tört ki Nagy-Britanniában, miután kiderült, hogy a walesi herceg jótékonysági alapítványa 400 ezer fontot kapott attól a Cem Uzan nevű török nagyvállalkozótól, akit a brit és amerikai igazságszolgáltatás óriás összegű sikkasztás miatt keres.
Távollétében - az igazságszolgáltatás akadályozása miatt - Londonban tizenöt havi elzárásra ítélték a török milliárdost, akiről most kiderült, hogy nemcsak adományozott Károlynak, de háromszor együtt is vacsoráztak.

Bénán kádereznek?

A St. James palota elismerte, hogy Cem Uzan és felesége, Alara többször is találkoztak a trónörökössel, például annak gloucestershire-i kastélyában. Egyúttal vizsgálatot is indítottak annak kiderítésére, hogy a Prince's Foundation nevű jótékonysági alapítvány hogyan ellenőrzi az adományozók előéletét.

Károly korábban akkor került bajba a szervezet ügyei miatt, amikor kiderült, hogy a Porcelanosa nevű spanyol kerámiagyár adománya fejében a herceg vállalta a cég új spanyol üzemének megnyitását és részt vett az utána rendezett vacsorán.

Milliárdokat keresnek rajta

A Motorola és a Nokia azzal vádolja az iparmágnást, hogy elsikkasztotta a neki mobiltelefoncég alapítására kölcsönként átadott 2,8 milliárd dollárt. Uzan családja azt állítja, hogy a kudarc a világgazdaság válsága miatt érte utol őket. A mobilgyártó óriáscégeknek a família szerint tisztában kellett volna lenniük az üzlet rizikójával. Cem Uzant és három rokonát egy londoni bíróság decemberben 15 havi letöltendő börtönre ítélte, mert nem voltak hajlandók megjelenni a törvényszék előtt a kölcsön eltűntetése miatt indított perben. A bíró az elítéltek távollétében kihirdetett ítéletben szándékosnak és cinikusnak nevezte Uzan viselkedését. Az Egyesült Államokban indított hasonló perben a családot zsarolással és bűnszövetkezet működtetésével vádolják.

Veszélyben a vagyon

A vasárnapi Mail on Sunday bulvárlap szerint az Uzan házaspárt még a Buckingham palotában is megvendégelte a királyi család több tagja. A hatalmas adománnyal akkor kedveskedtek a hercegnek, amikor - 2000-ben - vállalkozásaik központját Londonba szerették volna telepíteni. Uzanék körül szorul a hurok, hiszen sajtóhírek szerint Amerikában és Nagy-Britanniában található javaikat, így 7 millió fontot érő londoni palotájukat a hatóságok lefoglalták. A családfő állítólag Isztambulban él.  • Tippek
  • Hírek