Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Kitört a karácsonyi láz az Egyesült Államokban

2003.11.30. 13:18
A hálaadást követő első nap kiskereskedelmi forgalma rekord színtű volt az Egyesült Államokban, Németországban viszont stagnál a karácsonyi piac.
Németországban a karácsonyi ünnepekkel kapcsolatos kiskereskedelmi eladások várhatóan a tavalyi szinten stagnálnak, míg az Egyesült Államokban a pénteken kezdődött nagy ajándékvásárlási szezon első napja jól sikerült a Wal-Martnál.

Németországban a karácsonyi kiskereskedelmi eladások a tavalyival azonos szinten maradnak - vélte a HDE német kiskereskedelmi szövetség.

A HDE szóvivője azt mondta, hogy az ágazati cégek számára kulcsfontosságú november-december közötti időszakban az eladások várhatóan mintegy 8 milliárd euróval haladják meg az előző 10 hónap átlagát. A HDE arra számít, hogy az idei kiskereskedelmi eladások összességében 1 százalékkal elmaradnak majd a tavalyitól, jövőre várhatóan 1 százalékkal nőnek 2003-hoz viszonyítva.

Az Egyesült Államokban a hálaadást napját követő első munkanap számít a karácsonyi ajándékvásárlások szezonkezdetének. Pénteken a Wal-Mart - a világ legnagyobb kiskereskedelmi cége - arról számolt be, hogy pénteki egyesült államokbeli cégeinek bevétele rekord szintű, 1,52 milliárd dollár volt, ami 6,3 százalékkal meghaladta a tavalyit. Ez azt jelenti, hogy egy amerikai átlagosan 5,19 dollárt költött. A kiskereskedelmi cég eladásai egy évvel korábban, a hálaadást követő első munkanapon 14,4 százalékkal bővültek 2001 azonos napjához képest. Az amerikai kiskereskedelmi cégek szombaton már összességében kisebb forgalomról számoltak be péntekhez képest.

Elemzők arra számítanak, hogy a karácsonyig tartó időszakban az ágazati cégek egyesült államokbeli eladásai 5-7 százalékkal nőnek tavalyhoz képest.