Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Fizessen a karórájával!

2007.06.21. 12:45
Kapcsolódók (6)
A MasterCard Worldwide bejelentette az első érintés nélküli technológiával ellátott MasterCard PayPass karóra kibocsátását Európában. A fizetési eszközként is használható óra a törökországi Garanti Banknál igényelhető. A fejlemény a hitelkártyák új korszakát vetíti előre.

A PayPass technológiát alkalmazó bankkártyákhoz hasonlóan a Törökországban kibocsátott érintés nélküli karóra lehetővé teszi a 15 euró alatti kifizetéseket PIN-kód használata és bizonylat aláírása nélkül. A kártyabirtokos szignója továbbra is szükséges a nagyobb értékű vásárlások esetén.

Érintés nélkül

A fizetés úgy jön létre, hogy a Garanti ügyfelei a karjukon lévő órát közvetlenül a PayPass olvasó elé helyezik. Tehetik ezt több mint 600 kereskedelmi elfogadóhelyen, többek között a Burger King, a Starbucks, a Cinebonus, a TAV (Atatürk Repülőtér, Isztambul), valamint az Isztanbuli Komp Társaság pénztárainál.

Az érintés nélküli fizetési technológia fontos szerepet játszik abban, hogy az európai kereskedelem készpénzforgalma fokozatosan mérséklődjön, mondta Cathleen Conforti, a MasterCard Worldwide PayPass termékekért felelős vezetője.

Conforti szerint a MasterCard érintés nélküli fizetési technológiája forradalmi, hiszen képes arra, hogy módosítsa a vásárlói magatartást. Jelenleg a világ számos részén használják a PayPass technológiát különböző, nem kártya alapú eszközökben; például kulcstartón, csuklópántokban vagy mobiltelefon-készülékekben. A MasterCard szerint nyilvánvaló, a nehezen kezelhető készpénz dominanciája hamarosan véget ér.

A Garanti vezette be elsőként a MasterCard PayPass programot Európában, amelynek sikere további együttműködés alapjául szolgál. Törökország újra a figyelem középpontjába kerül, hiszen mindenki nagy érdeklődéssel figyeli a PayPass óra szereplését a hagyományosan készpénzfizetéses környezetben - mondta a Törökországban megrendezett első nemzetközi kiállításon Toni Merschen, a MasterCard Worldwide chiptechnológiáért felelős vezetője.

A PayPass sikere

A MasterCard 2007. első negyedéves adatai szerint a PayPass fizetések összege (hitel és betéti) átlagosan 15 eurót tesz ki. A kártyatársaság adatai szerint a kártyákat 75 százalékban 19 euró alatti fizetésekre használják, de a műveletek 45 százaléka még ennél is kisebb, 8 euró alatti kifizetésekre irányul. A PayPasst használók 18 százalékkal több alkalommal veszik elő a kártyájukat, mint hagyományos plasztikkal rendelkező társaik.

Az első negyedév végéig több mint 14 millió PayPass kártya és eszköz került forgalomba, amelyekkel világszerte közel 51 ezer elfogadóhelyen fizethetünk (főbb elfogadók: McDonalds, a 7 Eleven, a CVS, a Duane Reade, a Sheetz és a Regal Entertainment Group). A PayPass nem csupán a kiskereskedők közt talált kedvező fogadtatásra, a technológia bizonyítottan népszerű a sportlétesítményeket üzemeltetők körében is. Igy a PayPass kártyákat már több nemzetközi futball és baseball stadionban és számos golf eseményen is elfogadják.