Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A biztosítóknak mélyen zsebükbe kell nyúlniuk

2001.09.12. 18:06
Több milliárd dollárba fog kerülni a globális biztosítói iparnak a New York-i Világkereskedelmi Központ keddi lerombolása, amely valószínűleg az eddigi legnagyobb, emberi cselekedet okozta "biztosítási esemény" - mondta a Reutersnek az amerikai biztosítói ágazat információs központjának főközgazdásza.
Robert Hartwig szerint a biztosítóknak a World Trade Center mellett a környező épületekben esett károkért, valamint a mrénylet okozta üzleti kiesésért és a terrorcselekményekben odaveszett repülőgépekért is helyt kell állniuk.

A szakértő szerint akár évekbe is telhet, mire a teljes kárértéket megállapítják, de szinte bizonyos, hogy a számla meghaladja a Piper Alpha olajfúrótornyot 1988-ban elpusztító robbanás 3 milliárd dolláros biztosítási kárértékét. Ez eddig a legnagyobb összeg, amelyet biztosítók emberi tevékenység okozta kár után kifizettek.

Az első becslések

A biztosítási ipar akár 15 milliárd dolláros kártérítési igénnyel is szembetalálhatja magát a keddi amerikai terrortámadások után - közölte szerdán a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő. Ez lenne az eddigi legnagyobb, emberi tevékenység okozta biztosítási kárösszeg.

A Moody's szakértői a Reutersnek azt mondták: 10-15 milliárd dollár közé becslik a keddi támadás okozta, biztosított értékekben esett kárt, vagyis jóval magasabbra, mint a Swiss Re svájci viszontbiztosító szóvivője által korábban közölt, 6 milliárdos becslés.

A legnagyobb biztosítási kárigény a Világkereskedelmi Központ két összedőlt tornya után érkezhet be; az ikerépületet a hetvenes évek elején 750 millió (akkori) dolláros beruházással emelték. Ugyancsak kártérítési igényt nyújthat be az American Airlines és a United Airlines, az a két amerikai légitársaság, amely összesen 266 utast és négy repülőgépet vesztett el a keddi terrorakciókban.

Tovább zuhantak a biztosítók papírjai

A várható hatalmas biztosítási igények a befektetőket is megrettentették. Szerda délután a Munich Re, a világ legnagyobb viszontbiztosítója a keddi 16 százalékos esést újabb 5,04 százalékos veszteséggel megtoldva 218,86 euró volt Frankfurtban. Az Allianz papírja, amely előző nap 14 százalékkal esett, szerdán további 3,77 százalékot vesztett.