Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kártyadíjak ellen lázadnak az amerikai kereskedõk

2008.05.16. 13:52
Az amerikaiak körében egyre elterjedtebb a kártyával történõ fizetési mód, a tranzakciók milliárdjainak azonban egyre magasabb a költsége. A kártyacégek és a bankok által felszámított díjak egy részét a kereskedõk megpróbálják továbbhárítani a vásárlókra. Az elektronikus tranzakciók után fizetendõ bankközi jutalékokról szóló vita úgy fokozódik, ahogy terjednek a kártyás fizetések.

A kereskedõk a kártyacégeket okolják a túlzó díjak miatt, õk viszont a vásárlókra történõ továbbhárítást nehezményezik – írja a Pénzcentrum. A felek szerint valószínûleg a jogalkotóknak kell egyértelmûvé tenni a szabályozási rendszert, mert megállapodás nélkül csak a bíróságon születhet döntés. Szakértõk szerint ma már a fizetések többsége elektronikus úton történik és három év múlva az összes tranzakció 70 százaléka ilyen módon bonyolódhat.

A Visa szerint a tranzakciós jutalékok mértéke átlagosan 1,6 százalék, de eltérések lehetnek a kártyaelfogadótól és a kártya típusától függõen is. A kártyacégek elmondásuk szerint minimálisan részesülnek a jutalékból, mert annak nagyobb része a kártyaelfogadó számlavezetõ bankját illeti a tranzakció feldolgozásáért.

Egy benzinkutak és üzletek üzemeltetésével foglalkozó amerikai vállalkozó panasszal élt, mert szerinte jogsértõ az a gyakorlat, amit a kártyacégek és a bankok folytatnak. Kész tények elé állítják a kereskedõket, akiket összefogásra szólít fel, hogy közösen kérjék a jogalkotókat a módosítások meghozatalára. Statisztikái szerint a vállalkozásain keresztül lebonyolított tranzakciók kártyadíjának mértéke meghaladta a cég adózás elõtti nyereségét, ez azt jelenti, hogy a bankoknak többet termelt, mint saját magának.

A Visa és a MasterCard márkák birtokolják a kártyapiac 80 százalékát, hét év alatt megháromszorozódott a kereskedõk által kifizetett díjak összege. Egy amerikai családra évente átlagosan 400 dollárt (64 ezer forint) hárítanak át ilyen jogcímen a boltok, akik abban bíznak, hogy mielõbb sikerül megállapodniuk a kártyacégekkel.