Endre, Elek
16 °C
28 °C

Kartellgyanú miatt vizsgálják az európai légitársaságokat

2008.03.11. 16:57
Razziáztak a versenyhatóságok az európai légitársaságoknál, a gyanú szerint több útvonalon rögzítették az árakat. Ha igaz, súlyos bírságra számíthatnak.

Az Európai Bizottság kedden több nemzetközi légitársaság irodáiban tartott rajtaütésszerû ellenõrzést, mivel felmerült annak gyanúja, hogy a társaságok kartellbe tömörülve korlátozó üzleti praktikákat folytattak, egyebek között bizonyos útvonalakon egymás között rögzítették áraikat, megsértve ezzel az uniós versenyszabályokat.

Ha a gyanú igazolódik, a légitársaságok súlyos bírságokkal számolhatnak. A vizsgálat akár hosszú ideig is elhúzódhat, mert az uniós hatóságokat semmiféle idõkorlát nem köti.

A Lufthansa az ellenõrzéssel kapcsolatban azt közölte, hogy nála az Európa és Japán közti útvonalakkal kapcsolatos esetleges árrögzítés miatt vizsgálódtak. Mint közölték, a légitársaság teljes egészében együttmûködik az uniós hatóságokkal, és a kért információkat készséggel megadja.

A Lufthansa mellett az Alitalia jelentette be, hogy ellenõrizték. Az Air France-KLM nem nyilatkozott, a British Airways és a Virgin Atlantic pedig közölte, hogy náluk kedden nem volt vizsgálat.