Piroska
-11 °C
-2 °C

Magánváddal a trösztök ellen

2007.03.09. 07:43
Az Európai Bizottság új módszerekkel küzdene a kartellek ellen, a magánvádas eljárásokat is bevetnék. Tavaly rekordbírságot szabtak ki trösztök ellen.

Az Európai Bizottság a magánvádas eljárásokat is ösztönzi a trösztök elleni fellépések során – hangoztatta egy brüsszeli előadásában Neelie Kroes. A versenyügyi biztos ugyanakkor óvott egy olyan jogi kultúra kialakításától, amelyben – amerikai mintára – tömegesen indítanak alaptalan magánvádas eljárásokat.

Kroes méltatta a trösztök elleni fellépések jelenlegi bizottsági gyakorlatát, amely tavaly összesen 1,84 milliárd eurós – éves rekordnak számító – bírság beszedését eredményezte. Ez év február 21-én a testület 992 millió eurós – egyedi rekordnak számító – büntetést szabott ki az Otis Elevator, a ThyssenKrupp és további három felvonó- és mozgólépcsőgyártó cég által alkotott csoportra, amely az árak rögzítésével és a piac felosztásával machinált.

A vállalatok visszaélései ellen különösen hatásosnak bizonyult az az eljárás, amelynek részeként az esedékes büntetés jelentős csökkentésére vagy akár elengedésére is számíthat az a cég, amely nyilvánosságra hozza az illegális együttműködés részleteit. A szigorú trösztök elleni fellépést Kroes még 2004-ben tette meg ötéves hivatali időszaka legfőbb céljává, ennek részeként egy-egy vétkes vállalatra globális éves bevételének akár a 10 százalékát is kivethetik bírság gyanánt.

A biztos szerint ennél is nagyobb lenne az elrettentő erő, ha a károsultak nagyobb számban indítanának csoportos, magánvádas eljárásokat, amelyekre a hatályos EU-jog máris lehetőséget nyújt. Ilyen fellépés azonban az eddigi gyakorlat szerint csak ritkán fordult elő. Ezek közül az egyikben egy német bíróság illegális együttműködésbe tömörült cementgyárak ellen 114 millió eurós bírságot hagyott jóvá az előző hónapban.