Gusztáv
-4 °C
1 °C

Érintés nélküli fizetésre koncentrálnak a kártyatársaságok

2005.11.22. 10:53
Az új technológia együttműködik a korábbi mágnescsíkos megoldásokkal, valamint támogatja az EMV szabvány szerinti chip- és smart kartyákat is.
A bankkártya-kibocsátó társaságok egyre nagyobb piaci lehetőséget látnak az érintés nélküli fizetési technológiában, olyan piacokat is meghódíthatnak, ahol korábban elképzelhetetlen volt a bankkártyás fizetés.

Az érintés nélküli fizetés a kis összegű fizetéseknél, így a postán, parkolásnál, hagyományos kisboltokban, újságárusnál, éttermekben és gyorséttermekben lehet ideális - ahol ma még a készpénz "uralkodik" -, de biztonsági elemként akár nagy összegű vásárlásoknál is használható. <>Jelenleg már több mint 23 millió helyen fogadnak el ilyen típusú kártyákat, elsősorban az Egyesült Államokban, illetve Ázsiában. Mind a Mastercard, mind a Visa kiemelten fejleszti ezt a területet, középpontban a teljesítmény fokozása és a biztonság növelése áll. A két társaság abban is megegyezett, hogy közös szabvány alapján nyújtják a szolgáltatást, hogy a kereskedőknek ne kelljen kétféle terminált beszerezniük.

Az új technológia együttműködik a korábbi mágnescsíkos megoldásokkal, valamint támogatja az EMV szabvány szerinti chip- és smart kartyákat is. A Visánál az is kiemelten fontos, hogy ezek a kártyák a kibocsátás helyétől függetlenül ugyanolyan kényelmesen alkalmazhatók legyenek.