Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Többmilliárdos büntetés fenyegeti a kártyacégeket

2002.06.06. 16:26
Akár 39 milliárd dolláros kártérítést is fizethet a Visa és a Mastercard, ha az amerikai kereskedőcégek és áruházláncok megnyerik a kártyacégek ellen indított pert.
Az áruházak (többek között a Wal-Mart Stores, a Sears, a Safeway) azért nyújtották be keresetüket, mert megelégelték, hogy a kártyacégek a hagyományos hitelkártyák és betéti kártyák mellett a különböző úgynevezett co-branded kártyák (ilyen Magyarországon például a Fotex vagy a Supershop-kártya) elfogadását is rájuk kényszerítették - közölte a Reuters.

Zsaroltak a kártyacégek?

Az áruházak szerint a Visa és a Mastercard csak akkor engedélyezte hagyományos kártyáik elfogadását, ha a kereskedők a co-branded kártyákat is elfogadják. Az utóbbiak azonban az áruházaknak jóval többe kerülnek: a felperesek szerint egy hagyományos kártya vásárlási jutaléka száz dolláronként nagyjából kilenc cent, míg a branded kártyáké elérheti a másfél dollárt. Az áruházak saját bevallásuk szerint az évi többmilliárd dollárnyi pluszköltséget kénytelenek voltak az áraikba beépíteni.

Általános hatályú lehet a döntés

Az üggyel kapcsolatban a brooklyni szövetségi bíróság korábban már kimondta, hogy a döntés általános hatályú lesz, tehát arra minden érintett hivatkozhat, ha kártérítést követel. Ez szinte minden amerikai áruházra vonatkozna, ezért a kártyacégek fellebbeztek a döntés ellen. A fellebbezéssel kapcsolatban a legfelsőbb bíróság dönt, ha elutasítják, a tárgyalás néhány héten belül elkezdődhet Brooklynban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?