Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Ingatlanbumm Kassán

2008.03.07. 07:52
Az ingatlanárak emelkedéséhez Szlovákiában az is hozzájárul, hogy a gazdaság dinamikusan nő, csökken a munkanélküliek száma, a reálbérek évente 4 százalékkal emelkednek, ezért egyre többen vesznek fel jelzáloghitelt. Kassán egy év alatt 60 százalékkal emelkedtek az árak.

Szlovákiában 2007-ben az átlagos országos négyzetméterenkénti lakóházi ingatlanár 37 306 korona (kb. 300 ezer forint) volt, 24 százalékkal több a 2006-os átlagárnál. A szlovák jegybank adatai szerint Pozsony megyében a legmagasabbak az árak, 2007 utolsó negyedében 59 019 korona volt négyzetméterenként (kb. 475 ezer forint), a legolcsóbb pedig Nyitra megye (18 300 korona).

A tavalyi utolsó negyedévben azonban meglepő módon nem a fővárosban emelkedtek a leggyorsabban az árak, hanem Kassa megyében. Míg Pozsonyban és vonzáskörzetében 28,3, addig a kelet-szlovákiai kassai régióban 61,30 százalékos volt a növekedés éves összehasonlításban. Ennek oka, hogy a keleti országrészben nagyon kevés lakás épül, ugyanakkor sorra érkeznek haza a külföldi munkavállalásból visszatérő kelet-szlovákiaiak, akik megtakarításaikat ingatlanba fektetik.

Jobban élnek

Az ingatlanárak emelkedéséhez az is hozzájárul, hogy a gazdaság dinamikusan nő, csökken a munkanélküliek száma, a reálbérek évente 4 százalékkal emelkednek, ezért egyre többen vesznek fel jelzáloghitelt. Mindennek eredményeként egy négyzetméternyi lakóingatlan ára 2002-2007 között 109 százalékkal nőtt országos átlagban. Egyes régiókban emellett speciális hatások érvényesültek: Nagyszombatban és Zsolnán a két autógyár (a Peugeot-Citroën, illetve a Kia Motors), Galántán pedig a Samsung monitorgyára dobta meg az ingatlanárakat. Pozsony most épülő elit lakóparkjai már 100 ezer korona feletti négyzetméterenkénti áron kelnek el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?