Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Hiánycikk lehet a krokodilbőr

2005.09.11. 10:39
Miközben Louisiana állam katasztrófa sújtotta területein az emberek a puszta túlélésért küzdenek, a francia luxusipar már a Katrina hurrikán késői következményei miatt aggódik. Az állam aligátortelepein ugyanis feltehetően súlyos károk keletkeztek - figyelmeztetett Dan Lewkowicz, a France Coco cserzőüzem igazgatója.
A világszerte kereskedelmi forgalomba kerülő krokodil- és aligátorbőr 70 százalékát Franciaországban cserzik, hogy azután karóraszíjakat, cipőket vagy kézitáskákat készítsenek belőle, amelyeknek amúgy sem olcsó ára most tovább emelkedhet. Louisiana államból eddig évente 300 000 krokodilbőr került a világpiacra. A világszerte kereskedelmi forgalomba kerülő bőrök többsége levadászott aligátorok bőre, a többi pedig húsz tenyésztőtelepről származik, amelyeknek viszont a fele Louisiana államban van. Egy aligátor bőréért akár 1500 eurót (mintegy 375 ezer fornt) is elkérnek.

Franciaország három nagy üzemében (France Coco, Gordon Choisy és TCIM) végzik a kereskedelemben megjelenő bőrök cserzését. A fő szállító eddig Louisiana volt az aligátoraival, a krokodilbőrök pedig Zimbabweből, Ázsiából és Ausztráliából érkeznek. Minden valószínűség szerint nehéz lesz kielégíteni az olyan luxus divatházak igényeit, mint a Hermes, a Gucci, a Vuitton és a Prada - fejezte ki aggodalmát Hervé Loubert, a Gordon Choisy képviselője. Amennyiben a nyersanyagellátás összeomlana, úgy az elkövetkező hónapokban drasztikus áremelkedésre kerülhet sor. Hasonló jelenség megmutatkozott már 2004 decemberében a délkelet-ázsiai cunami- katasztrófát követően, amikor az Indonéziából származó bőrök ára ötven százalékkal emelkedett - emlékeztetett Loubert.