Erzsébet
1 °C
4 °C

Állami tulajdonba veszik a tokhalakat

2008.03.27. 07:52
Az orosz állami halászati bizottság (Goszkomrijbolovsztvo) állami monopóliummá nyilvánítaná a tokhalak halászatát, feldolgozását és a belőlük készülő termékek, mindenekelőtt a kaviár értékesítését.

A testület törvényjavaslatot készített elő, amely szerint az orosz felségvizeken, továbbá a tavakban élő tokhalak az állam tulajdonát képeznék, míg a Kaszpi- és az Azovi-tengerben élő társaikra a nemzetközi szabályozás lenne érvényes.

A mesterséges tavakban tenyésztett halak regionális, helyhatósági vagy magántulajdonban lennének. Az állam joga lenne meghatározni az állományok nagyságát, a feldolgozható halmennyiséget. Végső soron mind a természetes, mind a mesterséges környezetben élő tokhalak populációját, tenyésztését és forgalmazását ellenőriznék.

Andrej Krainij, a Goszkomrijbolovsztvo vezetője beiktatása óta kifogásolja, hogy legális keretek között mindössze 7-9 tonna fekete kaviárt termelnek évente, miközben az orvhalászatra alapuló értékesítés ennek sokszorosa.

A tét nem kicsi: a kaviár világpiaca becslések szerint évente mindössze 350 tonna, ennek megfelelően a termék ára Európában 6000 euró kilogrammonként. A legális forgalmazók támogatják a Goszkomrijbolovsztvo kezdeményezését, az egyik cég vezetője szerint az állami monopóliumot még a halászat 50 éves tiltásával is ki kellene egészíteni, hogy a természetes élőhelyeken helyreálljon a tokhal-populáció.

Mások a forgalmazást is betiltanák, amíg megszakadnak az orvhalászok és a korrupt állami bürokraták között kiépült kapcsolatok a kaviár fekete értékesítésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?