További Világ cikkek
Kávébabszüret |
A munkások eddig azért dolgozhattak az ültetvényeken, mert a foltokban beérő szemeket csak kézzel lehetett betakarítani. A genetikailag manipulált kávé a nagy cégek profitját növelné, hiszen a gépeket csak a nagy ültetvényeken érné meg használni, és így a kistermelők is eltűnnének lassan a piacról.
Etiópia még rosszabb helyzetbe kerülne
Az ActionAid arra kéri a kereskedőket, boltokat és kávéházakat, hogy ne áruljanak genetikailag manipulált kávét, ezzel támogassák a szervezet kampányát. Az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezetének etióp tagja, Dr. Tewolde Egziabler már támogatásáról biztosította az ActionAid megmozdulását, mivel országa még rosszabb helyzetbe kerülne az újítás révén. Etiópia exportbevételeinek ugyanis hetven százalékát a hagyományos módszerekkel betakarított kávé adja.
Újítás nélkül is bajban vannak a kistermelők
Egy másik jótékonysági szervezet, az Oxfam a konferencia előtti napokban hozta nyilvánosságra jelentését, miszerint a kistermelők egyre jobban elszegényednek, míg a nagy kávétermelő és -forgalmazó cégek profitja folyamatosan növekszik. A szervezet szerint a nyers kávé ára az utóbbi három évben hatvan százalékkal esett, míg a fejlett országokban árult késztermék ára nem változott. Emiatt a multik nyeresége megugrott, a kistermelők bevétele azonban nagyot zuhant.
Az Oxfam jelentésében az áll, hogy a késztermékért fizetett ár körülbelül hét százaléka kerül a nyers kávéval foglalkozó kistermelőkhöz és munkásokhoz, míg a kilencven százaléknál is nagyobb szelet a virágzó óriáscégeknél marad. A társaság azt javasolja, hogy vezessenek be egy nemzetközileg elfogadott minimális felvásárlói árat. Az Oxfam egy dolláros fontonkénti (0,454 kg) árat javasol, ami körülbelül a jelenlegi ár kétszerese. A British Coffee Association közleményben tudatta, hogy osztja a szervezet aggodalmait, de nem tartja jó megoldásnak a minimálár bevezetését.