Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Egekben a kávé ára

2007.05.18. 07:48
Az árhullám a vietnami és indonéz készletek visszaesésének hírére érte a piacot, de jövőre már a brazil termelés is visszaesik. Az élelmiszergyártók nyeresége, így részvényeinek ára is csökkenhet.

A vietnami és indonéziai készletek jelentős megcsappanásának hírére nyolcéves árcsúcsra jutott a robusta kávé jegyzése tegnap Londonban. (Tavaly ősszel a kávé jegyzése rövid időre járt már 2000 dollár felett is, azt azonban a piac nem tekinti irányadónak, mivel nem befektetési célú kereskedésben, lezárt határidős pozícióknál történt.) A déli féltekén júniusban kezdődő tél miatt jelentkező brazíliai fagyveszély hírére az arabica ára is megugrott.

Az instant kávé gyártásának fő alapanyaga az arabicánál gyengébb minőségű robusta, s ennek legnagyobb termelője Vietnam. Az ottani kávé- és kakaószövetség adatai szerint az éves robusta babkávétartalék szintje a szokásosnak alig tizedére, százezer tonnára csökkent. A termelői árak növekedése már helyben, a Vietnam első számú kávétermelőjének számító Dak Lak térségében is érződik, az idén eddig 21 százalékkal nőtt a felvásárlói ár.

A londoni Euronext.liffe határidős tőzsdén a robusta júliusi határidőre szóló jegyzése (a robusta kávé meghatározó kereskedési helye ez a tőzsde, míg a jobb minőséget képviselő arabica fajta árát a New York Board of Trade-en, a Nyboton születő egyezségek diktálják) tegnap napközben csaknem 1,5 százalékkal, 26 dollárral, 1718 dollárra nőtt tonnánként, ez a legmagasabb árszint 1999 februárja óta. A robustaárak az elmúlt 12 hónap alatt 50 százalékkal emelkedtek, túlszárnyalva a cukor és a kakaó jegyzéseinek erősödését. Az élelmiszer-ipari alapanyagok árnövekedése negatívan hat a szektor vállalati nyereségeire az árrés szűkülése miatt, így ezen társaságok papírjainak a gyengélkedése várható.

Ha Brazília tüsszent, akkor az egész "kávévilág" beteg - mondják a piacon. A világ legnagyobb kávétermelőjének, ezen belül az első számú arabica fajta termesztőnek számító Brazíliában júniusban kezdődik a tél. A meteorológiai előrejelzések szerint május 23-25-e környékén már kemény fagyok veszélyeztetik a kávécserje-ültetvényeket. A hideg igazából nem árt a kávénak, de a kemény fagyok valóságos sokkot okoznak a növénynek, emiatt csökken a termés. Az Euronext.liffe által követett európai kávékészletek tavaly május 26-a óta 44 százalékkal estek.

A Nemzetközi Kávészervezet jelentése szerint az idén nyolcmillió zsáknyi, vagyis 480 ezer tonnányi kávéhiány várható. A helyzet jövőre tovább romolhat, hiszen a Nemzetközi Kávészervezet előrejelzése szerint Brazília termelése az októberrel induló új kávéévben 25 százalékkal, 32,1 millió zsákra mérséklődhet, mivel a kávécserjék a kétéves növekedési ciklusuk gyengébb termésfázisába kerülnek. A jobb időjáráson kívül az árcsökkenésre számítók abban reménykedhetnek, hogy a természetes korrekció a tőzsdéken mérsékelheti az árat.