Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Tiranában olcsó, Athénban drága kávézni

2005.09.21. 11:06
Kávét a legdrágábban Athénban, míg legolcsóbban Albániában és Bosznia-Hercegovinában lehet inni - derül ki a Gfk tanulmányából. Magyarország a középmezőnyben van.
A Gfk Slovakia kezdeményezésére indult el az EuroScan névre keresztelt projekt, mely Európa fővárosaiban vizsgálja kéthavi rendszerességgel egyes termékek és szolgáltatások közötti árkülönbségeket. A projekt első témája a kávé. Az EuroEspressoIndex az eszpresszó átlagárát mérte fel a résztvevő országok éttermeiben, bárjaiban és kávézóiban az augusztus 19-26. közötti időszakban. A kutatás eredménye jelentős árkülönbségekre mutat rá.

A kutatás megállapításai rácáfolnak arra a feltételezésre, miszerint kávéhoz a nyugat-európai fővárosokban lehet a legdrágábban és a kelet-európai fővárosokban a legolcsóbban hozzájutni. Átlagosan a legdrágábbnak az a kávé bizonyult, amelyet Görögországban, Athénban szolgáltak fel. Az átlagosnál magasabb kávéárakkal szembesültek a tanulmány készítői Oroszország, Ausztria, Németország, Franciaország, Finnország és Törökország fővárosaiban is.

A kutatás feltárta, hogy a vizsgált országokban a kávé átlagos ára 1,43 euró, míg az egyik legdrágább kávét (5,4 euró) Moszkvában, a legolcsóbbat (0,32 euró) pedig Albániában, Tiranában mérték. Moszkvában egy csésze eszpresszó 109,28 százalékkal kerül többe, mint például Pozsonyban. Hasonló a helyzet Törökországban is, mely egy csésze kávé árát tekintve szintén a legdrágább országok közé tartozik. Itt az átlagár 121,65 százalékkal múlja felül egy pozsonyi kávé átlagárát.

A legalacsonyabb árakat Albániában (0,59 euró) és Bosznia-Hercegovinában mérték (0,56 euró). A pozsonyi átlagárszínvonal - egy csésze kávénál legalábbis - megegyezni látszik a budapestivel (0,97 euró), ahol azonban a bérek és fizetések magasabbak, mint az északi szomszédnál, így a magyarok a szlovákoknál gyakrabban engedhetik meg maguknak, hogy egy csésze kávét valamely étteremben, kávézóban, esetleg bárban fogyasszanak el.