Valér
-2 °C
0 °C

Újraindul a kaviárkereskedelem a világban

2002.03.07. 16:39
Megfelelő kvótákat szabtak a világ kaviártermésének zömét produkáló Kaszpi-tenger környéki országok, így újraindulhat az óriás tokfélék ikrája, a kaviár kereskedelme - mondta ki a CITES, az ENSZ veszélyeztetett állatfajok védelmét ellátó szervezete. A kaviár illegális kereskedelme az elmúlt évtizedben a kábítószer csempészettel vetekedő alvilági iparág lett.
A Kaszpi-tengerben élő és az abba ömlő folyókban ívó tokfélék állomány 90 százalékkal csökkent az elmúlt időszakban, a CITES ezért tavaly júniusban megtiltotta Azerbajdzsán, Kazahsztán, Türkmenisztán és Oroszország ikraexportját. Az említettek most megállapodtak a szintén petesejtbizniszben utazó, ám náluk eddig is szigorúbb szabályokat bevezető Iránnal, hogy együttes éves exportjuk nem haladhatja meg a 142 tonnát. Ez tizedével még kevesebb is annál, amekkora mennyiséget a CITES tavaly megengedett volna. Az ENSZ szervezete ezért feloldotta az exporttilalmat.

Ennek feltétele volt még, hogy az érintettek mérjék fel a még meglévő halállományt és dolgozzanak ki tervet arra, hogyan védik meg a hatalmas, három méternél hosszabbra és több száz kilósra megnövő állatokat az orvhalászoktól.

Eltörpül a legális forgalom

Ez lehet a terv gyenge pontja, hiszen a bűnbandák becslések szerint évi 100 millió dollárt zsebelnek be a fekete szállítmányokból, ami a legális forgalmat 12-13-szorosan haladja meg. A CITES dicséri a négy ország közös fellépését a bandák ellen.

Majdnem heroin

Szakértők szerint a volt szovjet tagországokban a "kaviározás" haszna alig marad el a kemény drogok kereskedelmének profitjától. Nagy előrelépésnek számít, hogy Oroszországban a köztársaság területén is ellenőrzik a piacra dobott kaviár eredetét. Miután a CITES betiltotta az exportot, az oroszok teljes halászati tilalmat rendeltek el a tokfélékre, amelyek évi hat hónapon át termelnek ikrát. A lépés eredményesnek bizonyult, a halak száma ugyanis érzékelhetően nőtt.

Moszkvában érdemes

Ez a jó hír megpezsdítette az illegális moszkvai kaviárpiacot, ahol egy kiló ikra ára tavaly 75-ről 100 dollárra ugrott fel. Ez azonban még mindig nevetséges ár ahhoz képest, hogy egy tíz dekás iráni Oscietra kaviár Londonban például 142 dollárba kerül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!