Szabolcs
20 °C
35 °C

Derűlátóbbak a kelet-európai vállalatvezetők

2003.10.08. 13:29
Jelentős a különbség a rövid távú saját térségi gazdasági kilátások megítélésében a nyugat-európai és a kelet-európai vállalatok pénzügyi vezetői között: a kelet-európaiak jóval derűlátóbbak, és ez tükröződik a beruházási tervekben is - áll a londoni CFO Europe üzleti szakkiadvány legújabb felmérésében.
A The Economist-csoporthoz tartozó, az európai vállalati szférára szakosodott gazdasági magazin most először vonta be az uniós csatlakozásra váró országok vállalatainak pénzügyi vezetőit a háromhavonta elvégzett bizalmi vizsgálatba. A lap azt találta, hogy saját térségük gazdasági kilátásait a kelet-európai vállalatvezetők 24 százaléka tartotta "aggályosnak" a harmadik negyedévben, ugyanakkor a nyugat-európaiak között ez az arány 50 százalék.

A magukat derűlátónak vagy nagyon derűlátónak mondó kelet-európai pénzügyi igazgatók aránya 36 százalék, a nyugat-európaiaké csak 21 százalék volt; igaz, ez utóbbi a második negyedévi 8 százalékról emelkedett erre a szintre (akkor a kelet-európaiakat a kiadvány még nem kérdezte).

Javul az amerikaiak bizalma

A világgazdasági irányzat megítélésében mindazonáltal keleten komorabb a hangulat: a nyugat-európai pénzügyi igazgatók 34 százaléka, a kelet-európaiaknak csak a 28 százaléka adott derűlátó globális jóslatot a következő egy évre. A kelet-európai vállalatvezetők hozzáállása hasonló az amerikaiakéhoz: ez utóbbiak 58 százaléka bizakodó, vagy nagyon bizakodó a hazai gazdaság következő egy évi kilátásai kapcsán, de csak 24 százalékuk mondta ugyanezt a világgazdasági helyzet megítélésére vonatkozó kérdésre - áll a CFO Europe szerdán Londonban közzétett felmérésében.

A hazai gazdaságba vetett amerikai vállalatvezetői bizalom meredeken javul: a második negyedévben a megkérdezett amerikai igazgatóknak még csak a 37 százaléka volt derűlátó.

Kiadásokat terveznek

A saját térséggel kapcsolatos kelet-európai optimizmus meglátszik a beruházási terveken is. A térségbeli vállalatok pénzügyi vezetőinek 71 százaléka mondta azt, hogy a következő egy évben növelni tervezi cégének beruházási kiadásait; Nyugat-Európában csak a megkérdezett igazgatók 42 százalékának vannak hasonló tervei.

Eltérőek a költségcsökkentési módszerek is Európa két fele között: Kelet-Európában a vállalatvezetők zöme (56 százalék) a beszerzések visszafogására helyezi a hangsúlyt, Nyugat-Európában a pénzügyi igazgatók 60 százaléka a létszámleépítést pártolja - áll a CFO Europe új negyedéves felmérésében.

A közelgő EU-csatlakozástól a tagjelölt országok vállalatvezetőinek csaknem kétharmada kedvező hatást vár saját cégére - írta a londoni üzleti szakkiadvány.