Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Oroszországnak kémkedett az Ericsson három alkalmazottja

2002.11.07. 12:24
Oroszország számára kémkedett az Ericsson svéd távközlési világcég három jelenlegi, illetve volt alkalmazottja - jelentette az AFP francia hírügynökség svéd sajtójelentésekre hivatkozva.
Mint a TT svéd hírügynökség - jól értesült forrásokra hivatkozva - közölte, a három Ericsson-alkalmazott, akik közül az egyik ugyancsak külföldi, de nem orosz származású, bizonyos ideje a cég tevékenységét érintő titkos dokumentációkat adott át az orosz titkosszolgálat egyik tisztjének. A svéd biztonsági szolgálat mindhárom gyanúsítottat őrizetbe vette.

Az orosz titkos ügynökkel közvetlenül csak egyikük - az ügy fő gyanúsítottja - állt közvetlen összeköttetésben. A svéd rendőrség őt Stockholm közelében érte tetten, amikor szigorúan bizalmas iratokkal éppen megbízójával, az orosz nagykövetség egy munkatársával való találkozóra igyekezett.

Az Aftonbladet svéd lap úgy tudja, hogy a fő gyanúsított már nem a cég munkatársa, ő ugyanis egy évi fizetéssel egyenértékű végkielégítéssel a zsebében hat hónappal ezelőtt távozott az Ericssontól. Az őrizetbe vételt szűkszavú közleményben a svéd rendőrség elismerte, az orosz kapcsolatra vonatkozó sajtójelentéseket azonban sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó.

Nem voltak kulcspozícióban

Henry Sténson, az Ericsson alelnöke szerdai nyilatkozatában hangoztatta, hogy a három gyanúsított a cég fejlesztési osztályán dolgozott, de nem volt kulcspozícióban. Véleménye szerint a kémkedési ügy - hála a hatóságok gyors közbelépésének - csak korlátozott károkat okozott.

A Dagens Nyheter, illetve a Svenska Dagbladet napilapok úgy tudják, hogy a három gyanúsított által az orosz titkosszolgálat rendelkezésére bocsátott dokumentumok az Ericsson egyes rádiós, illetve radartávközlési rendszereit érintették, köztük feltehetően olyanokat, amelyek a svéd-brit együttműködés keretében kifejlesztett JAS-39 Gripen vadászgépek felszereléséhez tartoznak.