Géza
-12 °C
-4 °C

Fizet a kémkedő Procter& Gamble

2001.09.07. 10:54
Bár a brit-holland Unilever kezdetben húszmillió dolláros kártérítést követelt amiatt, hogy fő konkurense, a Procter& Gamble kémkedett utána, a felek most peren kívül 8,7 millió dolláros fájdalomdíjban egyeztek meg. A P&G leleményes emberei kukaturkálás útján jutottak üzleti titkokhoz.
Bár a hivatalos megfogalmazás szerint nem a Procter& Gamble emberei, hanem a vállalattal szerződésben álló külső személyek követték el az ipari kémkedést, az eset kitudódása óta három alkalmazottat kirúgtak a cégtől, most pedig fizetnek. Némi meglepetést keltett, hogy az Unilever megelégedett a kisebb összeggel.

Interjú és szemétkedés

A kémek az Unilever hajápolási részlegének titkaira voltak kíváncsiak, méghozzá annyira, hogy a kukabúvárkodástól sem riadtak vissza. A brit-holland cég szerint a felbérelt "nyomzók" magukat piackutatónak álcázva személyesen is kikérdezték néhány alkalmazottjukat.

Elég volt a becsületszó

A megállapodás után John Pepper, a P&G első embere leszögezte: "Személyesen garantáltam, hogy a megszerezett információt nem használtuk fel és nem is fogjuk". Az Unilever korábban szükségesnek tartotta, hogy egy harmadik fél ellenőrizze, hogy a P&G nem használja fel a megszerzett információkat. Az Organics, a Sunsilk, a Dove, a Lipton és a Magnum gyártója néhány napja még azt közölte, hogy bíróságra viszi az ügyet, ha kéréseit nem teljesítik.