Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Az oroszok eszik a legtöbb kengurut

2005.08.03. 14:37
Virsli és szalámi formájában a kenguruhús legnagyobb fogyasztói közé léptek elő az oroszok, bár erről többségüknek a leghalványabb sejtelme sem volt - derült ki a Gazeta című orosz napilap szerdai számából.

kenguru pofa
Szpasziba!
Az ausztráliai kereskedelemi minisztérium kedden számolt be arról, hogy Oroszország vált a kenguruhús legnagyobb felvevőpiacává. A kenguruhús export egyharmada irányul Oroszországba, ami éves szinten 11 millió dolláros bevételt jelent. A kereslet többszörösen meghaladja a kínálatot: Igor Gorohov, az orosz importőrcég vezetője arra panaszkodott, hogy havonta száz konténer kengurushúsra lenne szükség, de Ausztrália csak 25 konténert tud szállítani.

Az orosz húsfeldolgozóipar krónikus nyersanyaghiánnyal küzd. Bár a kormányzati reformok a sertés és szarvasmarha-tenyésztés ösztönzését, az állatállomány növelését célozzák, az alacsony jövedelmezőség miatt folyamatosan hanyatlik az ágazat. Az elmúlt években felére csökkent az állatok száma, s az idei év első felében 2 százalékkal csökkent az előállított hús mennyisége.

Skippy és a nyesedék

Az ausztrál kenguruhús sikerét több tényezővel magyarázzák Oroszországban. Egyrészt a kenguruhús behozatalát nem szabályozzák kvótákkal, másrészt a vásárlók a törvényesség határán billegő formában, nyesedéknek tüntetik fel a kenguruhúst. Az Ausztráliából exportált kenguruhúst csaknem teljes egészében a Távol-Keleten, Szibériában és az Urál vidékén dolgozzák fel.

A Gazeta szerint az ügyben az a legérdekesebb, hogy az oroszok többsége nem is tud arról, hogy kenguruhúst eszik. Az ausztrálok, akik a Skippy névre hallgató kengurukölyökről szóló televíziós sorozaton nevelkedtek fel, szinte egyáltalán nem fogyasztanak kenguruhúst. A kormány engedélyével ugyan milliókat lőnek ki az Ausztrália nemzeti szimbólumának szállító állatból, de azok húsát takarmánykészítéshez használják fel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!