Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az oroszok eszik a legtöbb kengurut

2005.08.03. 14:37
Virsli és szalámi formájában a kenguruhús legnagyobb fogyasztói közé léptek elő az oroszok, bár erről többségüknek a leghalványabb sejtelme sem volt - derült ki a Gazeta című orosz napilap szerdai számából.

kenguru pofa
Szpasziba!
Az ausztráliai kereskedelemi minisztérium kedden számolt be arról, hogy Oroszország vált a kenguruhús legnagyobb felvevőpiacává. A kenguruhús export egyharmada irányul Oroszországba, ami éves szinten 11 millió dolláros bevételt jelent. A kereslet többszörösen meghaladja a kínálatot: Igor Gorohov, az orosz importőrcég vezetője arra panaszkodott, hogy havonta száz konténer kengurushúsra lenne szükség, de Ausztrália csak 25 konténert tud szállítani.

Az orosz húsfeldolgozóipar krónikus nyersanyaghiánnyal küzd. Bár a kormányzati reformok a sertés és szarvasmarha-tenyésztés ösztönzését, az állatállomány növelését célozzák, az alacsony jövedelmezőség miatt folyamatosan hanyatlik az ágazat. Az elmúlt években felére csökkent az állatok száma, s az idei év első felében 2 százalékkal csökkent az előállított hús mennyisége.

Skippy és a nyesedék

Az ausztrál kenguruhús sikerét több tényezővel magyarázzák Oroszországban. Egyrészt a kenguruhús behozatalát nem szabályozzák kvótákkal, másrészt a vásárlók a törvényesség határán billegő formában, nyesedéknek tüntetik fel a kenguruhúst. Az Ausztráliából exportált kenguruhúst csaknem teljes egészében a Távol-Keleten, Szibériában és az Urál vidékén dolgozzák fel.

A Gazeta szerint az ügyben az a legérdekesebb, hogy az oroszok többsége nem is tud arról, hogy kenguruhúst eszik. Az ausztrálok, akik a Skippy névre hallgató kengurukölyökről szóló televíziós sorozaton nevelkedtek fel, szinte egyáltalán nem fogyasztanak kenguruhúst. A kormány engedélyével ugyan milliókat lőnek ki az Ausztrália nemzeti szimbólumának szállító állatból, de azok húsát takarmánykészítéshez használják fel.