Ödön
2 °C
11 °C

Néhol többet keresnek a nők a férfiaknál

2007.10.10. 07:32
Az Egyesült Államok egyes nagyvárosaiban a fiatal nők fizetése mára jelentősen meghaladta a férfiakét – derült ki egy szociológiai kutatásból.

Andrew Beveridge professzor a 2005-ös népszámlálási adatok elemzése során arra az eredményre jutott, hogy a 21 és 30 év közötti korosztályban az USA bizonyos területein a nők akár 20 százalékkal is többet vihetnek haza a hónap végén.

A kutatásból ugyanakkor az is kiderült, hogy az Egyesült Államok teljes területét figyelembe véve a 20-as éveikben járó férfiak átlagosan még mindig 12 százalékkal magasabb fizetésre számíthatnak női kollégáiknál.

A 2005-ös adatok szerint az olyan metropolisokban, mint New York vagy Dallas, a fiatal női munkaerő rendre 17 és 20 százalékkal többet keres a férfiaknál. Beveridge a jelenséget alapvetően két okra vezeti viszsza: az oktatásban és az életmódban végbemenő változásokra.

Miközben a vizsgált évben a New Yorkban dolgozó fiatal nők 53 százaléka rendelkezett felsőfokú végzettséggel, a férfiaknak csak 38 százaléka mondhatta el ezt magáról. Ugyanakkor az itt élő 25 és 64 év közötti nőknek mindössze 45 százaléka volt házas, miközben az USA egészében ez az arány még mindig 61 százalékot ér el.

A legfontosabb azonban talán mégis a jobb tanulási és megélhetőségi lehetőséget jelentő vonzerő, emiatt költöznek a nagyvárosokba a 20-as éveikben járó nők tömegei – véli Beveridge. A szakember egyébként azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogyha a folyamat átterjed a kisebb településekre is, 40 éven belül a nők akár a teljes népességen belül is jobban fognak keresni a férfiaknál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?