Ervin
14 °C
22 °C

Kereskedelmi háború az USA és Európa között

2001.08.21. 15:46
Az Európai Unió bejelentette, hogy négymilliárd dollárnyi büntetővámmal akarja sújtani az amerikai termékeket, mert az Egyesült Államok a nemzetközi jogot megsértve támogatja exportcikkeit. A WTO a támogatásról szóló, évek óta zajló kereskedelmi vitában az uniónak adott igazat, így az USA vagy visszakozik, vagy kompromisszumos megoldást talál, de ha a két fél nem tud megegyezni, úgy beláthatatlan következményekkel járó kereskedelmi háború indulhat.
A WTO az unió panaszainak hatására már korábban felkérte Washingtont, hogy változtassa meg Foreign Sales Corporation Act nevű jogszabályt, amely lehetővé tette, hogy az amerikai vállalatok exportbevételeik egy részét karibi offshore cégekhez irányítsák, így menekülve különböző adóterhek elől. Az Egyesült Államok akkor módosította a törvényt, de az EU szerint az új verzió rosszabb lett, mint az előző. A WTO ezzel is egyetértett, és ezt a változatot is törvénysértőnek minősítette.

A Világkereskedelmi Szervezet egy júliusi (csak most nyilvánosságra hozott) döntésében kimondta, hogy a több milliárdos exporttámogatás jogsértő, ezért Washingtonnak teljesen át kell alakítania erre vonatkozó szabályait - közölte a Washington Post. Az EU által felvetett több milliárd dolláros büntetést a WTO-nak is jóvá kell hagynia.

Atombomba a világkereskedelmi rendszerre

Az Egyesült Államok jelezte, hogy ha Európa beváltja fenyegetését, akkor valószínűleg a Kongresszus is azonnal megtorló intézkedéseket hoz. Egy ilyen elmérgesedő kereskedelmi háború pedig akár világgazdasági válságban is végződhet. Robert B. Zoellick, az USA kereskedelmi képviselője szerint, ha az EU bevezeti a szankciókat, azzal "atombombát dob a világkereskedelmi rendszerre".

Az USA kompromisszumot akar

A Bush-kormánynak most hatvan napja van ara, hogy fellebbezzen a döntés ellen, vagy esetleg tényleg megváltoztassa az említett törvényt. Zoellick kijelentette, hogy már dolgoznak a megoldáson, amely egyszerre védi az amerikai cégek érdekeit, és elégíti ki a WTO-t. Az EU illetékesei közölték, hogy tisztában vannak egy kereskedelmi háború veszélyeivel, de elengedhetetlennek tartják, hogy az USA visszakozzon.