Edina
-12 °C
-3 °C

Egyre több készház épül Magyarországon

2006.10.06. 08:49
Az elmúlt években dinamikusan fejlődő magyarországi készházágazat - az építőipar egészéhez hasonlóan - 2006-ban nem zár rossz évet, a jövőt illetően azonban megoszlanak a vélemények. A hazai készházépítés - az ágazat súlyát tekintve - egyelőre az európai középmezőnyben helyezkedik el: Magyarországon tavaly az elkészült családi házak 11 százaléka volt készház, ez elmarad ugyan a 35 százalékos osztrák vagy a 38 százalékos svéd mutatótól, de a kelet-közép-európai régióban kimagaslónak számít.

Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő szakmai tagozatának elnökhelyettese elmondta, hogy Európában is a magyarországihoz hasonló trend érvényesül: évről évre kevesebb családi ház épül ugyan, de a készházak aránya - a kedvező minőségi és energiatakarékossági jellemzők miatt - folyamatosan növekszik. A gyártók egy része tőkeerős német vagy osztrák cégek érdekeltsége; a faszerkezetű készházak mellett ipari csarnokokat, és tározókat is gyártó Wolf-System Építőipari Kft. az osztrák Wolf-Systembau 100 százalékos tulajdonában van.

A vállalat 2006-ban a magyar, német és osztrák piacon 150 házat értékesített, ebből - Mezei Gábor ügyvezető tájékoztatása szerint - a tavalyit 30 százalékkal meghaladó, 700 millió forintos árbevételre számít. A Bien-Zenker AG tulajdonában lévő, nagypaneles, favázas technológiával dolgozó Bien-Zenker Hausbau Hungária Kft. a tavalyi 11 után az idén 20 házat épít; Bajnóczi Attila irodavezető szerint a piac esetleges visszaesése az egyedi tervezésű, minőségi házakra specializálódott társaságot nem érinti.

Hosszú tél, lassú szezon

Kiss Tamás, a főtevékenységként híradástechnikával foglalkozó Anico Kft. készházüzletágának vezetője arról számolt be, hogy az üzletág árbevétele tavaly elérte a 200 millió forintot (ez a cég teljes árbevételének a fele). Az idén a hosszú tél és az építési kedv bizonytalansága miatt lassan indult be a szezon, de a vezető a tavalyit meghaladó forgalomra, jövőre pedig jelentős növekedésre számít.

Az ágazatban kivételes ütemű bővülést könyvel el a TrendHaus Hungária Kft., amely a tavalyi 500 millió forintos árbevétel után az idén jelentős, 40-50 százalékos növekedésre számít. A cég, mint arról Fazekas Péter ügyvezető igazgató lapunkat tájékoztatta, több jelentős beruházást fejezett be: a szilvásváradi üdülőkomplexum mellett Fertőrákoson - mintegy kétmillió eurós beruházással - egy 25 házból álló üdülőfalut is felépítettek.

A beruházások anyagi hátterét erősíti, hogy a vállalat 80 százalékban a német Kampa AG, a nyugat-európai készházágazat második legnagyobb vállalatának a tulajdona. A TrendHaus bevételeihez mintegy 150 millió forinttal járul hozzá a 11 fős tervezőgárda, amely az idén az anyacég számára 600 családi ház terveit készítette el. Az igazgató a biztató eredmények ellenére a következő években - főként a lakosság pénzeszközeinek szűkülése miatt - a piac jelentős, 15-20 százalékos szűkülésével számol.

Oroszország, Kazahsztán

Hasonlóan vélekedik Dienstmann Tamás, a fémszerkezetes készházakat építő ConTacTrade Kereskedelmi Kft. tulajdonos-ügyvezetője is. A ConTacTrade által gyártott acélprofilokat és a Horizont technológiát használó, 50 cégből álló partnerhálózat tavaly körülbelül 1200 tonna acélprofilt épített be. Ez nagyjából 300, egyenként 100 négyzetméteres családi háznak felel meg - maga a ConTacTrade ennél nagyobb volumenű beruházásokat is megvalósított: az ügyvezető ezek közül azokat a 4000, illetve 2000 négyzetméteres olajmező-kiszolgáló komplexumokat emelte ki, amelyeket Oroszországban, illetve Kazahsztánban építettek fel. Az igazgató az idén még növekedésre számít - a beépített acélprofil mennyisége akár az 1400 tonnát is elérheti -, a jövőt illetően azonban kevésbé derűlátó.

Roszkopál Miklós, a fémszerkezetes készházakra specializálódott - német tulajdonú - Protektorwerk Hungária Kft. ügyvezető igazgatója szerint a könnyűszerkezetes házak iránti kereslet nem csökken. Az igazgató az ágazat speciális problémájaként emelte ki a magyarországi hitelügyintézés lassúságát: a készházakat három hónap alatt átadják, miközben a kérelmek elbírálása és a hitelek folyósítása az esetek többségében ennél jóval hosszabb ideig tart. A Protektorwerk az idén a tervek szerint 200-250 lakásegységet értékesít, ebből kétmilliárd forint fölötti árbevételre számít.