György
14 °C
24 °C

Novembertől gyártják a szlovák Kiát

2006.11.13. 11:14
Egy hónappal korábban készülnek el az első Kia autók a zsolnai üzemben. Az előzetes tervek szerint december végéig akarták megindítani a gyártást, ezt most előrehozták. A Kia jövőre 150 ezer autót gyárt.

A tervezettnél néhány nappal korábban kezdi a termelést új zsolnai üzemében a dél-koreai Kia autógyártó: az első kocsik az eredetileg tervezett december helyett már novemberben elkészülnek.

A Hyundai/Kia júniusban kezdte próbaüzemét Zsolna (Zilina) mellett, a 700 millió eurós beruházással épült üzemben. A Kia jövőre 150 ezer autót gyárt majd, az évi tervezett teljes kapacitást - 300 ezer járművet - 2009-re érik el.

A Kia a napokban megerősítette szándékát termelése kiterjesztésére Zsolna melletti üzemében, de ehhez újabb pénzügyi támogatást is vár a szlovák kormánytól. A Kia eredetileg 200 ezer járművet és ugyanennyi autómotort akart gyártani a szlovákiai üzemben évente. A jelenlegi tervek szerint azonban ez 300-300 ezerre bővül. Ezzel a beruházás értéke már megközelítené az egymilliárd eurót. A Kia szóvivője ennek kapcsán megerősítette, hogy a cég pótlólagos beruházásösztönzést vár Pozsonytól.

A szlovák kereskedelem- és beruházás-fejlesztési ügynökség adatai szerint a Kia számára eredetileg jóváhagyott állami támogatás - infrastruktúra, adókedvezmény, foglalkoztatási támogatás - 113,8 millió euró. Az uniós szabályok szerint az állami támogatás legfeljebb az elismert beruházási költségek 15 százaléka lehet. Mivel a Kia több mint 200 millió euróval tervezi kiterjeszteni beruházását, pótlólag mintegy 30 millió eurós támogatást kaphat.