Valér
-1 °C
0 °C

Indul a kínai offenzíva

2007.05.22. 07:18
Az újonnan létrehozott kínai állami befektetési hivatal 3 milliárd dollárért 9,9 százalékos, nem szavazó részvénypakettet vásárol a tőzsdére készülő Blackstone Group magánbefektetési alapban. A kormány célja, hogy magasabb hozammal tudja befektetni összesen 1200 milliárd dollárra rúgó valutatartalékának egy részét.

Csin Zsen-csing kínai pénzügyminiszter márciusban jelentette be, hogy diverzifikálják valutatartalékaik egy részét, és hivatalt hoznak létre a befektetések hozamának növelésére. A tartalékok legnagyobb részét jelenleg dollárkötvényekben tartják.

Az új hivatalra a kínai média szerint mintegy 200 milliárd dollárnyi tartalék kezelését bízták. Az akvizíció révén a kínai állam is résztvevőjévé válik a világgazdaságon végigsöprő magánbefektetési boomnak, amelynek kiváltásában Kína a hatalmas tartalékaival maga is jelentős szerepet játszott, és Stephen Schwarzman, a Blackstone egyik alapítója szerint a befektetés csak az első a sorban Peking részéről.

A befektetés mindkét fél számára hasznos: a New York-i székhelyű Blackstone, amely az ügylet nyomán a korábban tervezett 4 milliárdról 7 milliárd dollárra emelte első nyilvános részvénykibocsátásának (IPO) összegét, amúgy is keresi a befektetési lehetőségeket Kínában, hogy utolérje vetélytársait.

Kína az IPO során 4,5 százalékos kedvezménnyel vehet Blackstone-részvényeket, ugyanakkor kötelezettséget vállalt arra, hogy legalább négy évig nem adja el a pakettet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!