Olivér
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Kína már jövőre előzi az USA-t

2008.08.12. 08:15
Kétezer évig, 1840-ig már Kína volt a világ vezető ipari termelője, aztán jöttek a britek, majd az USA. Kína most visszatér a dobogó tetejére.

A dollár gyengesége miatt Kína a vártnál négy évvel korábban, vélhetően már jövőre a világ legnagyobb ipari hatalmává válik - számítja a Global Insight. A bostoni tanácsadó cég szerint természetesen a gyorsan növekvő kínai termelés a világranglista élén esedékes helycsere fő oka, de a zöldhasú alacsony árfolyama és az amerikai gazdasági növekedés leállása felgyorsította a folyamatokat. Tavaly az USA dollárban számolva még a világ ipari termelésének 20 százalékát adta, Kína pedig csak 13,2-ét.

Jövőre azonban a Középső Birodalom adata várhatóan 17 százalékra emelkedik, az Egyesült Államoké pedig 16,2-re csökken. Az adatok a feldolgozóipar által előállított hozzáadott értékként értelmezendők. Ezt úgy kapjuk meg, hogy a teljes ipari kibocsátásból levonjuk az alapanyagok és a termelés során igénybe vett külső szolgáltatások összértékét. A számok a termékeket arra való tekintet nélkül sorolják be valamely országba, hogy azt hazai vagy külföldi tulajdonban lévő cégek gyártották-e.

A gazdaságtörténészek szerint Kína közel kétezer éven át számított a világ legnagyobb ipari termelőjének, mintegy 1840-ig, amikor Nagy-Britannia vette át tőle ezt a titulust. Az Egyesült Államok valamikor az 1900-as évek elején előzte meg egykori gyarmattartóját. Kína a gazdasági reformok hatásainak látványos kezdete előtt, 1990-ben még csupán a globális ipari termelés három százalékát adta, noha népessége a Föld lakosainak egyötödét teszi ki.

Az amerikai iparcégek szövetsége (NAM) szerint elkerülhetetlen a váltás a rangsor élén, s ez nem is baj az USA cégei szempontjából.