Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Kína felvásárolhatja a bankvilágot

2008.09.18. 15:33
A kínai bankokkal való egyesülés új lehetőségeket nyit meg a többi pénzintézet előtt a Boston Consulting Group (BCG) tanácsadócég tanulmánya szerint. Az ázsiai pénzintézetek szaktudáshoz, a bajban lévő nyugatiak friss tőkéhez jutnának.

A Boston Consulting Group (BCG) nemzetközi üzleti tanácsadó társaság jelentése (Venturing Abroad: Chinese Banks and Cross-Border M&A) szerint a kínai bankoknak jó lehetőségük van külföldi érdekeltségekbe történő befektetésekre, ugyanakkor számos nehézséggel találkoznak ezen ügyletek végrehajtása során.

A jelentés szerint a kínai bankok egyre nagyobb, egyre ambíciózusabb egyesüléseken dolgoznak. Immár sok ügyletben külföldi intézmények résztulajdonának megszerzése is megjelenik. Míg 1993 és 2005 között a kínai bankok évente átlagosan csak egy határon átívelő felvásárlást hajtottak végre, és a legtöbb üzlet értéke 20 millió dollár alatt maradt, és csak öt érte el közülük az egymilliárd dolláros szintet, addig mostanra elérték azt a méretet, ami képessé teszi őket a nemzetközi terjeszkedésre. Ehhez azonban meg kell szerezniük a megfelelő hozzáértést. Ennek a folyamatnak a felgyorsulását segíthetik az egyesülések.

A kínai bankok felvásárlásai egyelőre sokkal inkább jelentenek kiaknázható lehetőséget a külföldi bankok számára, mint fenyegetést - hangsúlyozza a tanulmány. A bőséges pénzállománnyal rendelkező kínai bankok a jelenlegi pénzügyi válságban segíthetnek a külföldi pénzintézeteken - vannak nyugati bankok, melyek már jelezték is, hogy befektetőkre várnak. A külföldi bankok számára ugyanakkor ez komoly lehetőséget teremt nemzetközi ügyfélkörük bővítésére, a kínai piacon történő megjelenésére.

A kínai bankok valódi együttműködésre vágynak, nem egyszerűen csak befektetéseket keresnek: új képességeket próbálnak meg elsajátítani, bővíteni szeretnék kínálatukat és hasznosítani szándékoznak fejlődő piaci tapasztalataikat - emelte ki a tanulmány. A nyugati bankok számára - különösen azoknak, melyeket súlyosan érint a válság - komoly esélyt jelent, hogy egyes üzletágaik értékesítése révén friss tőkéhez juthatnak és főtevékenységeikre koncentrálhatnak. Ehhez a kínai bankoknak a tőkéje és az akarata is megvan, és mivel - egyelőre - nem közvetlen versenytársak, a leépítendő üzletágak eladásakor kedvezőbb megoldást jelenthetnek.

Az elemzés ugyanakkor rámutatott, hogy a kínai gazdaság jelenlegi erőteljes növekedése miatt is egyelőre a Kínához közelebb lévő lehetőségek tűnnek előnyösebbnek. Kétséges ugyanakkor, hogy a kínai bankok rendelkeznek-e egyértelmű stratégiával, és kérdés, hogy megvan-e a tudásuk, megvannak-e a forrásaik a külföldi felvásárlásokhoz. Az egyik egyértelmű végkövetkeztetés az, hogy az egyesülések és felvásárlások - és különösen a határon átnyúló ügyletek - kockázatossága és összetett volta miatt a kínai bankoknak azzal kell kezdeniük a külföldi felvásárlások folyamatát, hogy előtte beépítik a nemzetközi terjeszkedést az adott bank átfogó stratégiájába.