Árpád
-2 °C
4 °C

Kína felvásárolhatja a bankvilágot

2008.09.18. 15:33
A kínai bankokkal való egyesülés új lehetőségeket nyit meg a többi pénzintézet előtt a Boston Consulting Group (BCG) tanácsadócég tanulmánya szerint. Az ázsiai pénzintézetek szaktudáshoz, a bajban lévő nyugatiak friss tőkéhez jutnának.

A Boston Consulting Group (BCG) nemzetközi üzleti tanácsadó társaság jelentése (Venturing Abroad: Chinese Banks and Cross-Border M&A) szerint a kínai bankoknak jó lehetőségük van külföldi érdekeltségekbe történő befektetésekre, ugyanakkor számos nehézséggel találkoznak ezen ügyletek végrehajtása során.

A jelentés szerint a kínai bankok egyre nagyobb, egyre ambíciózusabb egyesüléseken dolgoznak. Immár sok ügyletben külföldi intézmények résztulajdonának megszerzése is megjelenik. Míg 1993 és 2005 között a kínai bankok évente átlagosan csak egy határon átívelő felvásárlást hajtottak végre, és a legtöbb üzlet értéke 20 millió dollár alatt maradt, és csak öt érte el közülük az egymilliárd dolláros szintet, addig mostanra elérték azt a méretet, ami képessé teszi őket a nemzetközi terjeszkedésre. Ehhez azonban meg kell szerezniük a megfelelő hozzáértést. Ennek a folyamatnak a felgyorsulását segíthetik az egyesülések.

A kínai bankok felvásárlásai egyelőre sokkal inkább jelentenek kiaknázható lehetőséget a külföldi bankok számára, mint fenyegetést - hangsúlyozza a tanulmány. A bőséges pénzállománnyal rendelkező kínai bankok a jelenlegi pénzügyi válságban segíthetnek a külföldi pénzintézeteken - vannak nyugati bankok, melyek már jelezték is, hogy befektetőkre várnak. A külföldi bankok számára ugyanakkor ez komoly lehetőséget teremt nemzetközi ügyfélkörük bővítésére, a kínai piacon történő megjelenésére.

A kínai bankok valódi együttműködésre vágynak, nem egyszerűen csak befektetéseket keresnek: új képességeket próbálnak meg elsajátítani, bővíteni szeretnék kínálatukat és hasznosítani szándékoznak fejlődő piaci tapasztalataikat - emelte ki a tanulmány. A nyugati bankok számára - különösen azoknak, melyeket súlyosan érint a válság - komoly esélyt jelent, hogy egyes üzletágaik értékesítése révén friss tőkéhez juthatnak és főtevékenységeikre koncentrálhatnak. Ehhez a kínai bankoknak a tőkéje és az akarata is megvan, és mivel - egyelőre - nem közvetlen versenytársak, a leépítendő üzletágak eladásakor kedvezőbb megoldást jelenthetnek.

Az elemzés ugyanakkor rámutatott, hogy a kínai gazdaság jelenlegi erőteljes növekedése miatt is egyelőre a Kínához közelebb lévő lehetőségek tűnnek előnyösebbnek. Kétséges ugyanakkor, hogy a kínai bankok rendelkeznek-e egyértelmű stratégiával, és kérdés, hogy megvan-e a tudásuk, megvannak-e a forrásaik a külföldi felvásárlásokhoz. Az egyik egyértelmű végkövetkeztetés az, hogy az egyesülések és felvásárlások - és különösen a határon átnyúló ügyletek - kockázatossága és összetett volta miatt a kínai bankoknak azzal kell kezdeniük a külföldi felvásárlások folyamatát, hogy előtte beépítik a nemzetközi terjeszkedést az adott bank átfogó stratégiájába.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?