Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Vigye Kínába a pénzét!

2003.01.14. 11:43
Tavaly mások 52,7 milliárd dollárt vittek oda, ami rekord. Még úgy is, hogy a befektetések összegének növekedése kicsit csökkent.
A tőkebeáramlás üteme tavaly 12,5 százalékkal emelkedett, ami kissé elmarad az egy esztendővel korábbi 14,9 százaléktól, de még ez is olyan érték, amelynek Kínán kívül mindenhol hejehujázva örvendeznének.

A pénz azóta folyik befelé ilyen ütemben, amióta a kormány megkönnyített a külföldi vállalkozások terjeszkedését. A kommunista birodalom 2001-ben csatlakozott a Világkereskedelmi szervezethez (WTO), ami több iparágban liberalizációt követelt meg.

Mindjárt az élre törnek

A külföldi gyártókat különösen vonzhatta, hogy a bérszínvonal az amerikainak mindössze huszada. A relatív megtorpanás után a kilátások rózsásak, hiszen a befektetési előszerződések összege tavaly 19,6 százalékkal haladta meg a 2001-eset. A tőkeimport felpörgette a termelő szektort, í gazdaság növekedési üteme emiatt is érhette el a 8 százalékot. Egy ENSZ jelentés szerint Kína nemsokára a világ elsőszámú befektetési célpontja lesz, lehagyva az Egyesült Államokat. Maguk a kínaiak 2006 és 2010 között évi 100 milliárd dollárra számítanak.