Piroska
-2 °C
5 °C

Összeomolhat a kínai gazdaság

2004.04.15. 14:24
A kínai gazdaság az előző negyedévben is óriási növekedést könyvelhetett el. Mindez első pillanatra pozitívnak tűnhet, közgazdászok azonban a túlpörgés veszélyeire figyelmeztetnek.
A kínai gazdaság az idei első negyedévben 9,7 százalékkal növekedett, a beruházások pedig 43 százalékkal bővültek. Az adatok első pillantásra akár pozitívnak is tűnhetnek, de közgazdászok a veszélyekre is felhívják a figyelmet.

Túlpöröghet

Egyre többen figyelmeztetnek arra, hogy túlpöröghet a kínai gazdaság, ez pedig hatással lehet az egész kelet-ázsiai régióra. A Financial Times szerint ennek oka, hogy a kínai gazdaság nagyon függ a beruházásoktól, és ez kétségeket ébreszthet azzal kapcsolatban, hogy meddig képes fenntartani ezt a fejlődést az ázsiai ország.

Ben Simpfendorfer, a JP Morgan szakértője ott látja a kockázatot, hogy szerinte a következő hat hónapban is erőteljes lesz a beruházási kedv az országban. Ez azért veszélyes, mert minél gyorsabban és minél magasabbra növekszik a gazdaság, annál nagyobbat bukhat a jövőben - írja a BBC.

Az utolsó makrogazdasági adatok nyilvánosságra hozatala előtt elemzők azt várták, hogy a világgazdaság gyengesége hatással lesz a kínai gazdaságra is, de nem ez történt. Az ipari termelés 19 százalékkal lett nagyobb márciusban, mint egy évvel korábban, az export pedig 43 százalékkal növekedett. Az ország gazdaságának gyors növekedése csak nem esik vissza, ha nő a belső fogyasztás is. Ez azonban rekordmélységbe, a GDP 53,8 százalékára esett vissza az elmúlt évben.

Nyersanyaghiány

Az infláció, mely egyébként a legfontosabb mutatója a túlfűtött gazdaságnak, mérsékelt maradt. Az egy évvel korábbihoz képest 2,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

Mindezek ellenére az erőteljes beruházások nyersanyaghiányt okozhatnak. Közgazdászok máris arra figyelmeztetnek, hogy kevés hiány léphet fel olajból, fémekből és építőipari alapanyagokból.

A kínai kormány elutasítja az ilyen elméleteket. Ennek ellenére ígéretet tette arra, hogy megpróbálják visszafogni a túl gyors növekedést, és megvédik a gazdaságot a hullámzásoktól - tudósít a CNN.

Kína ma már a hetedik legnagyobb gazdasággal és a negyedik legnagyobb kereskedelemmel rendelkezik a világon. De 2010-re még előrébb léphet, ha tartja ezt a fejlődési ütemet.