Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Kína előz

2005.02.17. 16:38
Az egy főre jutó fogyasztásban ugyan az USA fölényesen vezet, de a szakértők azt is a kínai gazdasági fejlődés mérföldkövének tartják, hogy az ország összes fogyasztása már elhagyta az USA-ét.
Kína megelőzte az Egyesült Államokat az alapvető mezőgazdasági és ipari javak fogyasztásában - írja a BBC a washingtoni Earth Policy Institute tanulmányára hivatkozva. Kína így immáron a világ legnagyobb gabona, hús, szén és acél fogyasztójává lépett elő. A fogyasztással párhuzamosan azonban a környezetszennyezés is nőtt, a víz- és levegőszennyezés miatt aggódó szakértők már egy ökológiai krízis lehetőségét vetítik előre.

Több tévé, több mobil

A kínaiak tavaly több tévét, több hűtőgépet és több mobiltelefont vásároltak, mint az amerikai polgárok, a számítógépek száma pedig minden 28 hónap alatt a duplájára nő. Kínában egy év alatt 64 millió tonna húst fogyasztottak, míg az USA-ban 38 millió tonnát. Az ázsiai óriás gazdasága 2003-ban 258 millió tonna acélt használt fel szemben az USA 104 milliójával, az ipar és a lakosság szénigénye pedig együttesen negyven százalékkal múlta felül az amerikai adatokat. A tanulmány emlékezett, a kínai gazdasági növekedés 2004-ben 9,5 százalékos volt, nagyobb a vártnál, az ország gazdasága már a hatodik legnagyobb a világon.

Az, hogy Kína fogyasztásban megelőzte az USA-t egy újabb mérföldkövet jelent a világ legnagyobb gazdaságává váláshoz vezető úton - állítja az Earth Policy Institute. Kína nem csak egy fejlődő ország, hanem leendő szuperhatalom, mely gazdaságtörténelmet ír - teszik hozzá.

Sokan vannak

A kínai gazdaság kétségtelen fejlődése ellenére a fogyasztási adatok ilyen összehasonlításának nincs akkora jelentősége, hiszen Kína lakossága több mint a négyszerese az USA-énak - mondta az Indexnek Mészáros Klára, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének munkatársa. Az egy főre jutó adatokat tekintve pedig az USA még mindig fölényesen vezet - ezt a az Earth Policy Institute tanulmánya is hangsúlyozza. (Kína lakossága 1,3 milliárd, míg az USA-ban 2005 nyarán a becslések szerint 295 millióan élnek majd.)

A termelésben az USA még szintén megelőzi Kínát - mondta Mészáros Klára. Mennyiségben ugyan egyre inkább kezdik utolérni Amerikát, a várakozások szerint ez 2020-ban következik be, de a minőséget illetően sokkal nagyobb lemaradás. Ezzel kapcsolatban Pekingben is úgy vélik, hogy 2040 körül lesz az előállított termékek minősége, illetve az ipar általános minőségi kapacitása, ideértve egyebek között a kutatás-fejlesztést is amerikai színvonalú.

Kevés az energia

A kínai gazdaság legnagyobb problémája azonban nem ez, hanem az energiahiány. Gyakran előfordul, hogy az ország termelőkapacitásának akár hatvan százaléka is áll emiatt - mondta Mészáros Klára. A fogyasztás növekedése, egyebek között az autók számának folyamatos emelkedése ezt a hiányt csak még tovább fokozza. Az ország a piacát tekintve ma már egyértelműen nyitottnak tekinthető, a kínai siker egyik kulcsa a pragmatizmus: a politikai irányvonaltól, a hivatalos nyilatkozatoktól függetlenül a világ vezető cégei, melyek jelen is vannak az országban, egy liberalizált piacon működhetnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!