Valér
4 °C
8 °C

A gazdaság dübörög, a természet tönkremegy

2006.05.10. 11:30
Kínában összevesztek a statisztikusok és a környezetvédők. A kormány "zöld GDP"-t készíttetne a statisztikai hivatallal, de a számítási feladat túl bonyolult, és nem tudják megcsinálni. Dübörög a kínai gazdaság, a természet meg tönkremegy.

A kínai nemzeti statisztikai hivatal szerint nem lesz olyan GDP-számítás, amely figyelembe venné a termelés környzetre gyakorolt hatását - írta szerdán a Financial Times. Kínában két évtizede két számjegyű a gazdasági növekedés, ami pusztító hatással volt a környezetre. Ez is egy oka a helyi tiltakozások növekvő számának.

A statisztikai hivatal szerint lehetetlen kiigazítani a GDP-t a környezeti károkkal. Kínai vezetők még 2003-ban kérték fel a statisztikai hivatalt arra, hogy készítsenek "zöld GDP-indexet", amellyel le lehetne mérni a helyi hivatalnokok teljesítményét. A kormány amiatt aggódik, hogy a helyi politikusok csak a növekedést hajszolgák, bármilyen áron. A zöld GDP így arra lenne jó, hogy a kormány a számok alapján tudja megítélni a helyi vezetők teljesítményét a gazdaság és a környezetvédelmi szempontok összehangolásában. A Pekingből kiadott utasítások végrehajtása és hatása a hatalmas, diverzifikált országban ezerféle lehet.

Zöld számvitel

A vita szembeállította a statisztikai hivatalt és a nemzeti környzetvédelmi ügynökséget, amely támogatja az ötletet. A statisztikusok ehelyett most a "zöld számvitel" bevezetésén dolgoznak - ez az az ENSZ-módszer, amely folyamatosan frissített táblázatokkal követi nyomon a gazdálkodást az erőforrásokkal.

A kínai kormány közben egy sor intézkedést vezett be a környezet védelme és az energiahatékonyság terén. A legutóbbi program az ezer legnagyobb energiafelhasználó vállalat fogyasztását korlátozza. A márciusban elkészült következő ötéves gazdasági terv is jóval fenntarthatóbb fejlesztési irányokat fogalmazott meg.

Néha lassul, de nagyon nő

A Világbank ma 9,2-ről 9,5 százalékra módosította a kínai GDP-bővülés előrejelzését, miután az év eleji növekedés gyorsabb volt a várnál - írta ma a BBC. A tavalyi 9,9 százalékos növekedés után 2006 első negyedévében 10,2 százalékkal bővült a gazdaság. Egy kínai kutatóintézet szerint a második negyedév növekedése 9,8-re lassul.

Az Állami Információs Központ szerint a második fél évben a fogyasztói árak másfél százalékkal nőnek. A szerv szerint rögzíteni kellene a pénzkínálatot. A hiteleket kellene korlátozni olyan rizikós szektorokban, mint az ingatlanpiac - véli a Világbank. Az intézmény szerint az infláció az idei két százalékról jövőre 1,8-re csökkenhet.