A kínai bútor is túl olcsó az EU-nak

2006.05.19. 10:50
A textil és a cipő után az EU-Kína kereskedelem következő neuralgikus pontja a bútor lehet. A karosszékek és a kanapék is túl olcsóak.
Az európai bútorkészítők panaszt készülnek tenni Brüsszelnél az olcsó kínai bútorimport miatt, így a bútor lehet a következő állomása az EU-Kína dömpingellenes vitának. A Die Welt német napilap szerint az unió bútoripara büntetőtarifával sújtaná a Kínából érkező kárpitozott bútorokat.

Szerintük Peking sokkal olcsóbban dobja az európai piacra a kanapékat és karosszékeket, mint amibe valójában az előállításuk kerül - egy kínai gyártmányú bőrkanapéért mindössze 100 eurót kérnek. Az olcsó importot az európai bútorgyártók, a dél-európai országok, Belgium és Németország szenvedi el.

A kínai termékek mindenkinek túl olcsók

Tavaly a kínai textil, idén év elején a kínai és vietnámi cipők bizonyultak túl olcsónak az EU-ban. A cipőkre vámot is kivetett az EU április elején, a tervek szerint a vámtétel négy százalékról nő öt hónap alatt 19,4 százalékra a kínai, és 16,8 százalékra a vietnami cipők esetében. Kína vitatta a lépés jogosságát, az EU szerint az állami támogatások következtében valóban az előállítási költség alatti áron tudják árulni Európában a termékeket.

Az amerikaiaknak is az kínai export olcsóságával van bajuk, de szerintük ennek oka az, hogy a kínaiak mesterségesen értékelik alul valutájukat , ezzel teszik olcsóvá az exportot, amelyből hatalmas bevétele származik az államnak. Közben amerikai vállalkozásokat tesznek tönkre, mert ilyen árak mellett azok nem tudnak beszállni a versenybe.

Az EU kettéosztott a kérdésben: egyes tagállamok szerint meg kell védeni az európai ipart és munkahelyeket, mások nem támogatják a protekcionizmus. Az mindenesetre biztos, ha újabb importtermékekre vezet be vámot, vagy bármiféle korlátozást az EU, az tovább feszíti a már amúgy is feszült kereskedelmi kapcsolatot.  • Hírek
  • Személyi kölcsön