Géza
-12 °C
-4 °C

Jüancsata Kína és Amerika között

2006.05.31. 14:25
Erősödik a jüan - a kínai jegybank elszánt a devizapiac megreformálásában. Az USA a mostaninál is jóval erősebb kínai valutát szeretne. A kíniak a számítógépeik használatának korlátozásától vannak kiakadva.

A kínai jegybank megerősítette, hogy elszánt a devizapiac reformjának elmélyítésére. A jüant rugalmasabbá tennék a valuta alapvető stabilitásának megtartása mellett. Az első negyedévi pénzügypolitikájáról közölt jelentésében a People's Bank of China azt írja, innovatív lépések megtételével hozza majd egyensúlyba a kínai fizetési mérleg többletét, és továbblép a jüan konvertibilitásának megteremtése felé.

A gazdaság jelenlegi állapotát illetően újra arra figyelmeztettek, hogy gyorsan nőnek az állóeszköz-beruházások, amit a deflációs nyomás legfőbb okának tartanak. Ugyanakkor arra is figyelmeztették a politikusokat, hogy a likviditás is jelentős, ami az infláció kockázatát növeli.

Erősödik a jüan

A célok érdekében tett első konkrét lépések egyike, hogy a jegybank kísérletet tesz a pénzpiac "kiszárítására", és a likviditás szűkítése érdekében újabb kötvénykibocsátást tervez. Az egy hete kibocsátott 30 milliárd jüan értékű három hónapos kincstárjegy után most 45 milliárd jüan (5,6 milliárd dollár) értékű aukciót hirdettek meg. Elemzők szerint az elkövetkező hetekben a jegybank nyílt piaci műveleteinek felerősödésére kell számítani; a nagybankoknak nagy valószínűséggel különleges hitelkonstrukciókat is felajánlanak majd.

Május közepén - a jüan fokozatos piaci felértékelődése nyomán - 8 jüan alá süllyedt a kínai valuta dollárhoz viszonyított árfolyama: a kínai nemzeti bank 7,9982-nél jegyzett egy dollárt. Ez a legerősebb dollárhoz viszonyított árfolyam tavaly július, a jüan rögzített árfolyamának megszüntetése óta. Szerdán egy dollárért 8,0205 jüant adtak, a keddi 8,0266 jüanos jegyzés után.

Az év eleje óta fokozatosan erősödik a jüan a dollárhoz képest, jelezve, hogy a piac, ha lassan is, de elvégzi a kiigazítást, amelyet a hivatalos kínai pénzügyi politika még nem tett meg. Február végén Pekingben még 8,0369 jüant adtak egy dollárért.

Kína tavaly júliusban szüntette meg a rögzített jüan/dollár árfolyamot, és az ország legfontosabb kereskedelmi partnereinek valutáiból képzett kosárhoz kapcsolta valutájának árfolyamát. Az új árfolyam 2,1 százalékos felértékelést jelentett, a mintegy egy évtizede érvényes 8,28 jüan/dollár helyett az új ármegállapítás 8,11 jüan/dollár lett - ehhez képest a május közepi csúcsérték már háromszázalékos erősödést jelent

Az USA-nak még nem elég

Korábban még azzal volt tele az amerikai sajtó, hogy a kínaiak mesterségesen alulértékelik a jüant, hogy olcsón tudjanak exportálni az USA-ba - ezzel veszélyeztetve az amerikai gazdaságot és a munkahelyeket.

Az árfolyam még mindig messze elmarad az Egyesült Államok által kívánt 10 százalékos felértékeléstől, de tavaly július óta a jüan árfolyama naponta 0,3 százalékkal elmozdulhat az előző napi záró értékétől. Ez elvben meghagyja a fokozatos felértékelődés lehetőségét, ahogyan ez ténylegesen is történik. Peking azonban hangsúlyozza: a kínai jegybank beavatkozik az árfolyamsáv meghatározásába, ha azt a piaci fejlemények, a gazdasági és a pénzügyi helyzet szükségessé teszi. Az árfolyam mindenesetre sokkal rugalmasabban követheti a piaci feltételeket.

Kínának a számítógépekkel van baja

A kínai kereskedelmi minisztérium ugyanakkor szerdán azzal vádolta meg az amerikai külügymisztériumot, hogy "hidegháborús szellemiséget" követ, amikor korlátozza a kínai gyártmányú Lenovo számítógépek használatát. Huang Hai kereskedelmi miniszterhelyettes a kettős mérce feladását és tisztességes üzleti környezet megteremtését, a Világkereskedelmi Szervezet elveinek követését kérte az amerikai minisztériumtól.

Washington a nem titkosított munkákra korlátozta a Lenovótól vásárolt ezernyi számítógép használatát, biztonsági megfontolásokra hivatkozva. Kína viszont kereskedelmi diszkriminációnak tekinti a döntést.

A részben kínai állami tulajdonban lévő Lenovo tavaly 1,25 milliárd dollárért vásárolta fel az IBM számítógépgyártó részlegét, és bizonyos amerikai körökben attól tartanak, hogy használatuk biztonsági kockázatot jelenthet. A Lenovo az amerikai kormányhoz és a kongresszushoz fordul az ügyben, azzal, hogy tisztán kereskedelmi vállalat, és nem mond le arról, hogy folytassa expanzióját az amerikai piacon.

A jelenség hátterében egyrészt a növekvő kínai politikai és gazdasági előretöréstől való amerikai - és Európában is érezhető - félelem húzódik meg. Tavaly az amerikai kongresszus éles ellenállását váltotta ki a szándék, hogy a kínai állami olajtársaság, a CNOOC felvásárolja a kaliforniai Unocal társaságot. A két ország között vitatott a számítógépes kalózkodás kérdése is. Ez ügyben a Lenovo példamutató vállalat, mivel jóval a kínai információs minisztérium áprilisi döntése előtt, már november elejétől, kizárólag legális szoftverekkel előfeltöltött számítógépeket kezdett értékesíteni.