Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Peking nem nyúl a jüanhoz

2006.06.12. 11:38
A hatalmas kínai kereskedelmi többlet is a jüan alulértékeltségéről tanúskodik - vélik az elemzők. Szerintük nem valószínű, hogy Peking hozzányúl az árfolyamhoz.

Kína májusi kereskedelmi mérlege 13 millárd dollár pluszt mutatott. Elemzők szerint nem valószínű, hogy Peking a jüan gyors felértékelése mellett dönt - írja a Financial Times.

Az USA szerint Kínának emelnie kellene a jüan árfolyamát, hogy korlátozza az exportot. Közgazdászok kétlik, hogy Peking belekezdene ebbe azelőtt, hogy felmérné a belső fogyasztás növelését célzó eszközök hatékonyságát. Peking szerint az alacsony belső fogyasztás az oka a folyamatos kereskedelmi többletnek.

Etanollal a szegénység ellen
Kína több etanolt termelne, hogy visszafogja az egyre komolyabb levegőszennyezést. A Financial Times cikke szerint Kína a világ harmadik legnagyobb bioetanol-termelője Brazília és az USA után. Tárgyalások folynak arról, hogy három nagyvárosban (Pekingben, Sanghajban és Tianjinben) bevezetnék a tíz százalék etanoltartalmú E90-et. A kínai kormány szerint egy ilyen program segíthetné a vidéki szegénység felszámolását is - úgy, ahogy az Brazíliában történt.

Az idén eddig összesen 46,8 milliárd dolláros többlet keletkezett - tavaly az első öt hónapban 30 milliárd, egész évre 102 milliárd dolláros volt.

A kereskedelmi többlet Kína szerint strukturális problémákra vezethető vissza, és egyedül az árfolyam változtatásával nem orvosolható. A kormány által megkezdett strukturális kiigazításhoz - a megtakarítási ráta csökkentése, a fogyasztás növelése - pedig idő kell, véli Wang Chuanglian közgazdász. Szerinte Kína azért sem fog engedni az USA-nak, mert ha komolyabban erősödne a jüan, annak a hazai vállalatok látnák kárát.

Tim Condon, az ING ázsiai pénzügyi piaci elemzője szerint a kereskedelmi többlet főleg a gépek és közlekedési eszközök tömeges exportja miatt van, és nem valószínű, hogy Kína visszafogná az exportot, mivel egyre versenyképesebben tudja előállítani ezeket a termékeket.