Emőke
-4 °C
9 °C

Kína már a negyedik legnagyobb a világon

2006.08.30. 10:04
Kína hazai összterméke tavaly 10,2 százalékkal nőtt, közölték a kínai statisztikai hivatalban szerdán, fölfelé módosítva az eddig ismert, 9,9 százalékos GDP-növekedésről szólt adatot.

A módosítást az tette szükségessé, hogy az ipar kibocsátása tavaly 11,7 százalékkal nőtt a korábban számított 11,4 százalék helyett, a szolgáltatásoké pedig 10,0 százalékkal az eredetileg számolt 9,6 százalék helyett. A mezőgazdaság teljesítménye 5,2 százalékkal nőtt, ez azonos a korábban számítottal.

Kína - ha csak kis különbséggel is, de - megelőzte Nagy-Britanniát, és a világ negyedik számú gazdaságává vált, derül ki a Világbank számításaiból. A Világbank számítása szerint a kínai hazai össztermék (GDP) tavaly 94 millió dollárral, azaz 0,004 százalékkal volt több, mint Nagy-Britanniáé.

Kína kényelmes többletet ért el az országok GDP-jét a jelenlegi árfolyamon számítva át dollárra. A Világbank az összevetés alapjául az országok nemzeti össztermékét (GNP) teszi meg, ezt az árfolyam-átváltás úgynevezett Atlas-módszerével teszi mérhetőbbé, hároméves átlag alkalmazásával simítva ki az ingadozások hatását. A Világbank így elkészített első három helyén nem változott a sorrend: Egyesült Államok, Japán, Németország.

Az idei második negyedévben Kína hazai összterméke 10,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A főleg export és beruházás táplálta, nagy többletkapacitásokkal rendelkező gazdaság tovább gyorsuló növekedése változatlanul inflációmentes: júliusban 1,2 százalékos, júniusban 1,5 százalékos volt a tizenkét havi fogyasztóiár-infláció.