Árpád
-2 °C
3 °C

Milliárdos amerikai befektetések Kínában

2002.10.22. 11:13
Több milliárd dollár értékben kötött üzleteket az Egyesült Államok és Kína egy nappal azelőtt, hogy Csiang Cö-min kedden az USÁ-ba látogat. A hétfőn kötött megállapodások alapján az amerikai vállalatok újabb óriási összegeket fektethetnek be a kínai alkohol- és olajiparban, a telekommunikáció és a műszaki szolgáltatások területén.
Csiang Cö-min kínai elnök kedden - hivatali idejének közelgő lejárta miatt valószínűleg utoljára - az Egyesült Államokba utazik, ahol pénteken George W Bush-sal találkozik az amerikai elnök texasi farmján. - írta a BBC News online kiadása.

Telekommunikációs és olajüzletek

A hétfői megállapodások alapján az amerikai vállalatok mellett néhány európai cég is befektet majd Kínában. A távközlési szektorban a Motorola, az Ericsson, a Lucent Technologies és a Nortel Networks összesen 1,2 milliárd dollár értékben írt alá megállapodást a China Unicommal, Kína második legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatójával, amely alapján bővítheti hálózatát és tovább terjeszkedhet az ország északi és a középső területein.

Az Exxon Mobil és a BP is erősíteni kívánja pozícióját az óriási kínai piacon: az Exxon Mobil az állami China Petroleum olajvállalat egyik egységével, a Sinopec-kel közösen 3 milliárd dollár értékben hoz létre olajfinomító és petrolkémiai vegyesvállalatokat. A BP pedig 800 millió dollárt fektet be a Sinopec-kel közös benzinkút-láncába, illetve egy kémiai üzembe.

Sör és szén

Csiang Cö-min
A világ legnagyobb sörgyártója, az Anheuser-Busch 4,5 százalékról 27 százalékra emeli részesedését a következő hét évben a Csing-tao sörfőzdében, amely a legnagyobb Kínában. A kínai sörpiacra egyébként nagyon nehéz betörni, mivel rendkívül sok az olcsó sört előállító üzem, emiatt a dán Carlsberg már korábban kivonult az országból, és az ausztrál Foster's is háromról egyre csökkentette üzemeinek számát.

Az Axens North America egy műszaki szolgáltatási szerződést kötött a Senhua csoporttal, amely alapján technikai szolgáltatásokat nyújt majd az amerikai cég egy belső-mongóliai kőszén-cseppfolyósító projektben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?