Tekla
8 °C
20 °C

Milliárdos amerikai befektetések Kínában

2002.10.22. 11:13
Több milliárd dollár értékben kötött üzleteket az Egyesült Államok és Kína egy nappal azelőtt, hogy Csiang Cö-min kedden az USÁ-ba látogat. A hétfőn kötött megállapodások alapján az amerikai vállalatok újabb óriási összegeket fektethetnek be a kínai alkohol- és olajiparban, a telekommunikáció és a műszaki szolgáltatások területén.
Csiang Cö-min kínai elnök kedden - hivatali idejének közelgő lejárta miatt valószínűleg utoljára - az Egyesült Államokba utazik, ahol pénteken George W Bush-sal találkozik az amerikai elnök texasi farmján. - írta a BBC News online kiadása.

Telekommunikációs és olajüzletek

A hétfői megállapodások alapján az amerikai vállalatok mellett néhány európai cég is befektet majd Kínában. A távközlési szektorban a Motorola, az Ericsson, a Lucent Technologies és a Nortel Networks összesen 1,2 milliárd dollár értékben írt alá megállapodást a China Unicommal, Kína második legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatójával, amely alapján bővítheti hálózatát és tovább terjeszkedhet az ország északi és a középső területein.

Az Exxon Mobil és a BP is erősíteni kívánja pozícióját az óriási kínai piacon: az Exxon Mobil az állami China Petroleum olajvállalat egyik egységével, a Sinopec-kel közösen 3 milliárd dollár értékben hoz létre olajfinomító és petrolkémiai vegyesvállalatokat. A BP pedig 800 millió dollárt fektet be a Sinopec-kel közös benzinkút-láncába, illetve egy kémiai üzembe.

Sör és szén

Csiang Cö-min
A világ legnagyobb sörgyártója, az Anheuser-Busch 4,5 százalékról 27 százalékra emeli részesedését a következő hét évben a Csing-tao sörfőzdében, amely a legnagyobb Kínában. A kínai sörpiacra egyébként nagyon nehéz betörni, mivel rendkívül sok az olcsó sört előállító üzem, emiatt a dán Carlsberg már korábban kivonult az országból, és az ausztrál Foster's is háromról egyre csökkentette üzemeinek számát.

Az Axens North America egy műszaki szolgáltatási szerződést kötött a Senhua csoporttal, amely alapján technikai szolgáltatásokat nyújt majd az amerikai cég egy belső-mongóliai kőszén-cseppfolyósító projektben.