Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Félnek Kínától a brit cégek

2004.12.27. 08:03
A brit ipari cégek számára a költségcsökkentés legfőbb eszköze a gyártás külföldre telepítése, a legkedveltebb célpont pedig Kína - amelytől a legjobban félnek.
A brit feldolgozóipari vállalatok 57 százaléka úgy tartja, hogy az elkövetkező öt évben Kína jelenti a legnagyobb fenyegetést számukra - derül ki a gépipari munkaadók szervezetének felméréséből. Három éve ugyanez az arány még 18 százalék volt, és még tavalyelőtt is csak 27 százalék. Nyugat-Európát viszont a 2001-es 53 százalékkal szemben ma már csak 17 százalék tartja a legfenyegetőbbnek versenyképességi szempontból, így a "régi" Európa immár Közép- és Kelet-Európánál, valamint Indiánál is kisebb veszélynek számít a brit cégek körében.

A felmérés során a cégek nem kevesebb mint 95 százaléka úgy nyilatkozott, hogy árcsökkentési nyomás nehezedik rájuk vevőik részéről. A költségek leszorításának legfőbb eszköze a külföldi gyártás: eddig már a vállalatok 42 százaléka telepítette ki az alkatrészek előállítását valamely másik országba, s az egyelőre még csak Nagy-Britanniában gyártó társaságok egyötöde készül hasonlóra. Összességében a cégek fele arra számít, hogy öt év múlva a mainál többet fog külföldön termelni.

A fő beruházási célpont Kína, ugyanakkor a vállalatoknak mindössze egyötöde látja úgy, hogy az ázsiai ország inkább lehetőség, mint fenyegetés. A második legkedveltebb célország India, amelynek üzleti kultúráját a cégek jobbnak tartják az EU-énál, sőt úgy vélik, e szempontból Kína is csak kevéssel marad le az EU mögött. A versenyszorítás közepette a vállalatok egyre inkább a fokozott innovációban és a magasabb hozzáadott értéket képviselő termékek előállításában látják a boldogulás útját, egyszersmind sürgetik a kormányt, hogy tegyen lépéseket az adózás, a szabályozás és a közlekedési infrastruktúra javításáért, mivel szerintük azok állapota nem kedvez a versenyképesség megtartásának.