Valér
2 °C
8 °C

Gyorsan gazdagodnak a kínai milliomosok

2004.10.12. 14:54
A száz leggazdagabb kínai vállalkozó vagyona egy év alatt 29 százalékot hízott, a társulat együtt 30 milliárd dollárt birtokol - írja a Euromoney című brit szaklap. A csillagászati összeg átlagolásából kiderül, hogy Kína száz legtehetősebb polgára fejenként 297 millió dollárral rendelkezik.
A kínai vezető pénzemberek feltűnően ifjú gárdájának éllovasa a 35 éves Huang Kuang-jű, a GoMe Appliances elektronikai termékeket forgalmazó áruházlánc alapító tulajdonosa egyedül 1,3 milliárd dolláros vagyon ura - írja a Euromoney.

"Hajszálnyival" marad le egymilliárd dolláros pénztárcájával a második helyen befutó, 31 éves Timothy Csen Tien-csiao, aki a Shanda Networking online játékszer-kereskedő társaság 60 százalékának tulajdonosa.

Larry Zsung Csi-jan, a Citic Pacific elnöke tavaly még második volt, idén be kellett érnie a harmadik hellyel, noha a hongkongi székhelyű befektetési vállalkozás, amelyben 18 százalékos részesedése van, jelentősen növelte értékét.

Párhuzam a világ leggazdagabbjaival

Az Euromoney érdekes párhuzamot lát a kínai milliárdos pénzemberek, és a világ három leggazdagabb üzletemberének tevékenységi területe között. Összehasonlításában emlékeztet arra, hogy az 1992-ben elhunyt Sam Walton, a Wal-Mart tulajdonosa a kiskereskedelemben, Bill Gates, a Microsoft gazdája az informatikában, Warren Buffett pedig a Berkshire Hathaway óriás befektető élén szerezte meg hatalmas vagyonát.

A kínai százak listájára idén minimum 150 millió volt a "belépő", tavaly még 110 millió elég volt a nevezéshez. Az első "népszámláláskor", 1999-ben alig 6 millió dollárral be lehetett kerülni a százas élcsapatba.

Az idei listára 32 új név került fel, köztük a leggazdagabb Li Csin-jüan, aki 720 millió dollárt gyűjtött be egészségügyi termékek direkt marketing módszerrel történő eladásából. Végül a Euromoney megállapította: a gyors urbanizáció a gazdagodás fontos forrása Kínában, mivel az ingatlanok alkotják a befektetések fő területét a listán szereplő 100 vállalkozó közül 45 számára.