Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A világ első politizáló mobiltelefonja

2001.09.06. 09:39
Kapcsolódók (1)
Peking egy évre megtiltotta a japán Matsushita mobiltelefonjainak értékesítését, mert a mobilok országmenüjében Tajvan ROC, azaz Republic of China néven szerepel. A kínos hiba miatt a cég elnézést kért Kínától, és visszahívta az érintett készülékeket. A korlátozás valószínűleg nem érinti komolyan a vállalat idei eredményét, de komolyan befolyásolhatja a cég hosszú távú terveit a világ leggyorsabban fejlődő mobilpiacán.
A kínai vezetést az bőszítette fel, hogy a Kínai Köztársaság elnevezést Tajpej használja (hogy megkülönböztesse magát a Kínai Népköztársaságtól), de Peking csak renitens tartománynak tartja a szigetet, és nem ismeri el, hogy még egy Kína létezne. A korlátozás valószínűleg nem befolyásolja komolyan a Matsushita idei eredményét, de a cég komolyan aggódik, mivel hamarosan Kína lesz a világ legnagyobb mobilpiaca, tehát az intézkedés hosszabb távon kínosan érintheti a vállalatot.

A cég elnézést kér, és visszahív

Junji Kanegawa, a Matsushita Communication Industrial (MCI) szóvivője bejelentette, hogy már augusztusban visszahívták a Panasonic telefonok négy típusát, hogy a szoftvert átírhassák. Emellett a vállalat elnézést kért Pekingtől, a kellemetlen hiba miatt. "A kínai illetékesek még nem közölték, hogy mettől érvényes a korlátozás, de mi már elnézést kértünk" - mondta a szóvivő. Azt nem tudni, hány készüléket érint a visszahívás.

A gyártás maradhat, a készülékek nem

A Matsushita kínai leányvállalata valószínűleg a tiltás ellenére folytathatja a telefonok gyártását, de a készülékeket most nem adhatja el Kínában, ezért új piac után kell néznie. Az MCI az előző üzleti évben körülbelül egymillió telefont adott el az ázsiai országban, és az értékesítést idén komolyan növelni akarta.

Ez nem a Matsushita éve

A Matsushita valószínűleg veszteséggel zárja az évet, mivel a vállalat a júniusi, első negyedévben is veszteségről számolt be, és a gazdasági növekedés lassulása, valamint a piac szűkülése miatt az év hátralévő részében sem sokkal jobbak a kilátások - mondta Kanegawa. A veszteség elérheti a százmilliárd jent (840 millió dollár). A júniusi volt az első veszteséges negyedév az MCI 33 évvel ezelőtti tőzsdei bevezetése óta.