Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Visszaütött a kínai textilexport korlátozása

2005.08.26. 07:49
Az Európai Bizottság az uniós kereskedelmi cégek nyomására tárgyalásokat kezdett Pekinggel a kínai textilexport korlátozásának enyhítéséről.
Az Európai Unió tárgyaló delegációja megbeszéléseket kezdett Pekingben a kínai kereskedelmi minisztérium illetékeseivel annak érdekében, hogy módosítsák a két fél között júniusban létrejött megállapodást. Ez az uniós textilgyártók védelmében kvótákat szabott meg a textiláruk tíz kategóriájában annak érdekében, hogy korlátozzák a nagy mennyiségű, olcsó kínai áru beáramlását.

Felhalmozódott áru

A megállapodás azért vált Brüsszel szerint szükségessé, mert Kína WTO-csatlakozása nyomán januártól megszűntek az importkorlátozások, aminek következtében az első negyedévben az uniós országokba beérkező kínai pólók mennyisége például 157 százalékkal, a pulóvereké és férfinadrágoké több mint 400 százalékkal emelkedett. A júniusi, úgynevezett sanghaji megállapodás kimondta, hogy 2007-ig kategóriáktól függően évente legföljebb 8-12,5 százalékkal nőhet a kínai export. Az idei kvóta azonban hét kategória esetében az elmúlt hónapokban kimerült, így a további importot leállították. Ennek következtében nagy mennyiségű kínai ruházati cikk halmozódott fel a vámraktárakban, ami az unióban működő kiskereskedelmi vállalatok megrendelésére érkezett.

Brüsszel tulajdonképpen két tűz közé került az uniós országok elsősorban a francia, olasz, spanyol és portugál gyártói és az áruhiány miatt elégedetlenkedő kiskereskedelmi cégek, így például a hangját erőteljesen hallató Hennes & Mauritz AB között. De hasonló hangot ütött meg a brit Marks & Spencer vezérigazgatója, Stuart Rose is a Telegraphnak nyilatkozva. A vevők olcsó árut akarnak, de az olaszok nem gyártanak ilyeneket, a protekcionizmus nem működik - mondta. Peter Mandelson kereskedelmi biztos tegnap védelmébe vette az egyezményt, amely szerinte elvben jó, csak a végrehajtásába csúszott hiba.

Az uniós delegáció a tegnap délután kezdődött tárgyalásokon olyan módosítást fog szorgalmazni, amely lehetővé teszi a vámraktárakban álló áruk legalább egy részének bevitelét az unió területére anélkül, hogy sutba dobnák a sanghaji megállapodást. Várhatóan azt fogják javasolni, hogy a jövő évi kvótát hozzák előre erre az évre, vagy legalább engedélyezzék az import leállítása előtt született szállítási szerződések végrehajtását. A China Daily kormánylap tegnapi szerkesztőségi cikke mindenesetre leszögezi, hogy az eset tanulságul szolgálhat az EU számára, hogy a rövid távon indokoltnak tűnő protekcionista intézkedések hosszú távon visszaüthetnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!