Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Pénzügyi befektető venné meg a Burger Kinget

2002.07.23. 13:08
A Burger King gyorsétteremlánc tulajdonosa, az angol Diageo tárgyalásba kezdett a Texas Pacific Group befektetési társasággal, miután két másik érdeklődő visszalépett - írta a Bloomberg gazdasági hírügynökség. A pénzügyi befektető 2,1 milliárd dollárért venné meg a hamburgerláncot a világ legnagyobb likőrgyártó vállalatától.
A Texas Pacific, a Goldman Sachs Group befektetési cége és a Bain Capital - a Bloomberg információi szerint - 2,1 millárd dollárt ajánlott a hamburgerláncért. A tárgyalásokat már a múlt héten megkezdték, de a megbeszélések lassan haladtak, mivel az amerikai részvénypiac és a kedvezőtlen gazdasági kilátások miatt nehéz volt megállapítani a vállalat jelenlegi értékét.

A Diageo két másik lehetséges vevőtől, az Arby's étteremláncot birtokló Triarc-tól és a kivásárlásokkal foglalkozó Thomas H. Lee Partnerstől is kért ajánlatot, azonban mindkettő túl alacsonynak bizonyult, így ezek a tárgyalások megszakadtak.

Vesződjön más a hamburgerrel!

A Diageo gyártja többek között a Johnnie Walker whiskyt és a Guiness sört, a cég még 1997-ben jött létre a Guiness és a Burger King-tulajdonos Grand Metropolitan egyesülésével. Az amerikai vállalat korábban bejelentette, hogy a jövőben még inkább az italüzletágra kíván összpontosítani, ezért márciusban úgy döntött, hogy megválik a gyorsétterem-ánctól.

A londoni központú Diageo részvényei a hír hatására 24 pennyvel, 3,6 százalékkal 701 pennyre emelkedtek. A Diageo piaci értéke 22,3 milliárd font, amivel a tizedik legnagyobb angol vállalatnak számít.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!