Aliz
6 °C
14 °C

Csúcson a kínai infláció

2008.03.05. 11:23
Kína legfontosabb feladata az idén, hogy a rekordinflációt letörjék – idézte Wen Jiabao miniszterelnököt a BBC Online.

A kínai infláció 7,1 százalékra nőtt januárban, több mint egy évtizede nem volt ilyen magas. A közvéleménykutatások azt mutatják, hogy az emberek emiatt aggódnak a legjobban. Wen Jiabao miniszterelnök az éves parlamenti ülést megnyitó beszédében azt mondta, hogy a gazdaság lassulni fog, nyolc százalék körüli lesz az idei növekedés.

A kínai politikusok aggódnak az emelkedő élelmiszerárak miatt, mely elégedetlenséghez és társadalmi nyugtalansághoz vezethet. Az alapvető élelmiszerek árai, mint a sertéshús és a tojás jelentősen emelkedtek az elmúlt egy évben. A szokatlanul hideg tél a déli országrészekben pedig nem tett jót a földeknek, ez további drágulást hozhat.

A közgazdászok azonban nem aggódnak, úgy gondolják, hogy Kína képes lesz úrrá lenni az infláción. A miniszterelnök azt mondta, hogy az infláció letöréséhez emelni fogják az alapvető szükségleti cikkek gyártását, mint például a gabona vagy a főzőolaj. Az is hozzátette, hogy a gazdasági növekedés kisebb lesz, mint a 2007-es 11,4 százalék, mert a kormány kiegyensúlyozott növekedést szeretne inkább. Az a legfontosabb, hogy megelőzzék a túl gyors növekedést, nehogy túlfűtsék a gazdaságot.

A két hetes parlamenti ülésen ezen kívül még nagyon sok minden szóba kerül, például az olimpia vagy éppen a kormányzati intézmények átalakítása. Igaz az esemény inkább egy ünnepre emlékeztet, mert nagyon kevés lehetőség van a nyilvános vitára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?