Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Csúcson a kínai infláció

2008.03.05. 11:23
Kína legfontosabb feladata az idén, hogy a rekordinflációt letörjék – idézte Wen Jiabao miniszterelnököt a BBC Online.

A kínai infláció 7,1 százalékra nőtt januárban, több mint egy évtizede nem volt ilyen magas. A közvéleménykutatások azt mutatják, hogy az emberek emiatt aggódnak a legjobban. Wen Jiabao miniszterelnök az éves parlamenti ülést megnyitó beszédében azt mondta, hogy a gazdaság lassulni fog, nyolc százalék körüli lesz az idei növekedés.

A kínai politikusok aggódnak az emelkedő élelmiszerárak miatt, mely elégedetlenséghez és társadalmi nyugtalansághoz vezethet. Az alapvető élelmiszerek árai, mint a sertéshús és a tojás jelentősen emelkedtek az elmúlt egy évben. A szokatlanul hideg tél a déli országrészekben pedig nem tett jót a földeknek, ez további drágulást hozhat.

A közgazdászok azonban nem aggódnak, úgy gondolják, hogy Kína képes lesz úrrá lenni az infláción. A miniszterelnök azt mondta, hogy az infláció letöréséhez emelni fogják az alapvető szükségleti cikkek gyártását, mint például a gabona vagy a főzőolaj. Az is hozzátette, hogy a gazdasági növekedés kisebb lesz, mint a 2007-es 11,4 százalék, mert a kormány kiegyensúlyozott növekedést szeretne inkább. Az a legfontosabb, hogy megelőzzék a túl gyors növekedést, nehogy túlfűtsék a gazdaságot.

A két hetes parlamenti ülésen ezen kívül még nagyon sok minden szóba kerül, például az olimpia vagy éppen a kormányzati intézmények átalakítása. Igaz az esemény inkább egy ünnepre emlékeztet, mert nagyon kevés lehetőség van a nyilvános vitára.