Károly, Karola
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Tönkrement Kína legnagyobb játékgyára

2008.10.17. 15:27
Az amerikai felvevőpiac zsugorodása miatt csődöt jelentett a legnagyobb kínai játékgyár. A cégnek mintegy hétezer dolgozója kerül utcára.

Csődöt jelentett pénteken Kína legnagyobb játékgyára, a hongkongi bejegyzésű Smart Union helyi vállalata. A cég olyan világcégeknek szállított játékokat, mint a Mattel, vagy a Disney.

Helyi lapbeszámolók szerint a kínai export fellegvárának számító dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartományban lévő gyár mintegy 7 ezer dolgozója maradt fizetés és állás nélkül. Az üzem bezárásnak legfőbb oka az amerikai felvevőpiac zsugorodása, de hozzájárult a csődhöz a kínai játékok kifogásolható minősége is.

A kínai állami hírügynökség szerint az exportra szánt játékokat gyártó mintegy 3600 cég több mint fele csődbe ment az idén az első hét hónapban - főként kisebb cégek - elsősorban a szigorúbb minőségellenőrzés költségei, a nyersanyagok drágulása, a jüan erősödése miatt. Kína a világ legnagyobb játékgyártója és -exportőre, 2007-ben 17 milliárd játékot szállított külföldre.

A Mattelnek tavaly nyáron két héten belül kétszer kellett több millió játékot visszavonni a boltok polcairól, illetve visszavásárolni a vevőktől. Előbb 1,5, majd 9 millió játékra terjedt ki a visszavonás, mindkét kontingenst kínai cég gyártotta. Néhány nappal később Új-Zélandon hívtak vissza minden Kínában gyártott gyerekpizsamát, mert a megengedettnél jóval több formaldehidot tartalmaztak, míg a világ több országában a túl nagy ólomtartalom miatt vontak vissza játékokat.