Lehel
17 °C
27 °C

Olcsó kínai luxusjachtot tessék!

2008.07.22. 10:13
A tajvani és kínai gyártók is versenybe szálltak a milliárdosokért folytatott versenybe a luxusjachtok piacán. Többmilliárd dollár a tét.

Tajvan és Kína egyre több luxusjachtot gyárt. Bár még mindig Európában gyártják a legtöbb hajót, a távol-keleti országok gyorsan felzárkózhatnak – írja a Reuters. Az ázsiai jachtok népszerűségének oka, mint annyi más termék esetében, hogy sokkal olcsóbbak, mint az európai gyárakban készültek.

Ugyanakkor iparági szakértők szerint az olcsóságnak is megvan az ára: a kínai jachtoknak rosszabb a minősége, és sokkal kevésbé egyediek. Az olasz Riva Yacht alelnöke, Francesco Frediani azt mondta, hogy a tajvani jachtoknak már jó a piaca, van már tapasztalatuk, de a jövőben a kínaiak is feljöhetnek. Szerinte azonban még mindig az európaiak kezében van a tapasztalat.

Tajvan és Kína gyártói évi száz rendelést tudhatnak magukénak a 24 méteresnél hosszabb kategóriában – a rendelések kétharmadát Tajvan kapja. Ez azonban még jócskán lemarad például a világelső Olaszországtól, ők évi négyszáz rendelést kapnak.

A Floating Life nevű svájci jachtmenedzser cég egyik vezetője, Andy Ye szerint a tajvani hajók jók, szeretik őket az emberek. De ha az újításokról van szó, akkor az olasz, holland, francia készítőknek sokkal jobb ötleteik vannak. Ők állítják fel a trendeket, a tajvaniak csak követik azokat.

A kereslet azonban adott, a kínai milliárdosok is ugyanazokra vágynak, mint a nyugatiak, a luxuspiac – így a luxusjachtpiac – is jókora növekedésnek indult.