Ilona
17 °C
32 °C

A kínai blúzkvóta is kimerült

2005.08.22. 08:22
Miközben Olasz- és Franciaország sürgette a korlátozást, a hazai gyártók tönkremenetelétől félve, most a német, dán és finn kereskedők a kvóták növelését kérik, mert nem tudják feltölteni az őszi kollekciót a Kínában rekedő áruk miatt.
A pulóverek és férfinadrágok után harmadikként a kínai női ingek idei 24,8 milliós importkerete is betelt az Európai Unióban - számolt be a Bloomberg. Az Európai Bizottság bejelentése szerint ezen a héten további három kategóriában - pólók, melltartók és ágyneműk - várható, hogy a behozatal meghaladja az engedélyezett szintet. Komoly menynyiségekről van szó: a pólók esetében 491 millió darabról, amely több, mint az unió lakossága - emlékeztet a Guardian.

Az EU és Kína között júniusban született megállapodás öszszesen tíz ruházati termékkategóriában maximálta a behozatalt. A most közölt adatok megerősítik az akkori aggodalmakat. Ezek szerint az év első öt hónapjában összességében 21 százalékkal, 57,5 milliárd euróra növekedett a kínai import, miközben az uniós exportőrök az egy évvel korábbi eredményükhöz képest egy százalékkal alacsonyabb, 19,1 milliárd euró értékben szállítottak Kínába.

A korlátozást főleg Francia- és Olaszország sürgette, attól tartva, hogy a globális textilkvótarendszer tavalyi megszünését követően felszabaduló kínai árudömping tönkreteszi az európai gyártókat. A német, a dán, a holland és a finn kereskedők ezzel szemben a kvóták növelését követelik, mondván, az őszi-téli kollekciót már nem tudják feltölteni, mivel az áruk Kínában rekedtek.

A tagországok ezen a héten válságértekezletet tartanak, amelynek remélt célja a kettős nyomás feloldása, valószínű végkifejlete pedig a kvóták kismértékű emelése. vg