Jolán
2 °C
4 °C

A kínai blúzkvóta is kimerült

2005.08.22. 08:22
Miközben Olasz- és Franciaország sürgette a korlátozást, a hazai gyártók tönkremenetelétől félve, most a német, dán és finn kereskedők a kvóták növelését kérik, mert nem tudják feltölteni az őszi kollekciót a Kínában rekedő áruk miatt.
A pulóverek és férfinadrágok után harmadikként a kínai női ingek idei 24,8 milliós importkerete is betelt az Európai Unióban - számolt be a Bloomberg. Az Európai Bizottság bejelentése szerint ezen a héten további három kategóriában - pólók, melltartók és ágyneműk - várható, hogy a behozatal meghaladja az engedélyezett szintet. Komoly menynyiségekről van szó: a pólók esetében 491 millió darabról, amely több, mint az unió lakossága - emlékeztet a Guardian.

Az EU és Kína között júniusban született megállapodás öszszesen tíz ruházati termékkategóriában maximálta a behozatalt. A most közölt adatok megerősítik az akkori aggodalmakat. Ezek szerint az év első öt hónapjában összességében 21 százalékkal, 57,5 milliárd euróra növekedett a kínai import, miközben az uniós exportőrök az egy évvel korábbi eredményükhöz képest egy százalékkal alacsonyabb, 19,1 milliárd euró értékben szállítottak Kínába.

A korlátozást főleg Francia- és Olaszország sürgette, attól tartva, hogy a globális textilkvótarendszer tavalyi megszünését követően felszabaduló kínai árudömping tönkreteszi az európai gyártókat. A német, a dán, a holland és a finn kereskedők ezzel szemben a kvóták növelését követelik, mondván, az őszi-téli kollekciót már nem tudják feltölteni, mivel az áruk Kínában rekedtek.

A tagországok ezen a héten válságértekezletet tartanak, amelynek remélt célja a kettős nyomás feloldása, valószínű végkifejlete pedig a kvóták kismértékű emelése. vg

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?