Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Kínai cipőktől védi magát az EU

2006.10.04. 13:28
A Kínából az Európai Unióba érkező cipőket 16,5 százalékos, a Vietnamból érkezőket 10 százalékos vámmal terhelik ezentúl – döntött az Európai Parlament.

Az Európai Unió tagországait képviselő diplomaták szerdán elfogadták az ázsiai cipőimportot sújtó dömpingvám bevezetéséről szóló javaslatot. Ezek szerint a Kínából érkező cipőket 16,5 százalékos, a Vietnamból az unióba érkező lábbeliket 10 százalékos vámmal fogják terhelni. A vámok vélhetően a szokás szerinti ötéves időszakig maradnak érvényben. Ezt a javaslatot a tagországok miniszterei csütörtökön fogják jóváhagyni, egy nappal az ideiglenesen bevezetett vámok hatályának lejárata előtt.

A dömpingellenes vámok bevezetése jelentős vitát váltott ki a protekcionista lépést támogatók és a szabad kereskedelem hívei között. A 25 tagú uniót képviselő diplomaták közül 9 támogatta a dömpingellenes vámok bevezetését, négy tartózkodott a szavazástól, így kisebbségre kerültek a szabad kereskedelmet pártoló, döntően északi országok képviselői. Ciprus korábban ellenezte a vámjavaslatot, de a szavazáskor tartózkodott, ezzel a mérleg nyelve a vámokat támogatók felé billent.


Dömping

A brit kiskereskedők, akik a vámok elrendelése ellen kampányoltak, éles bírálattal illették a szerdai döntést, amely szerintük egyetlen munkahely megmentésével sem jár majd. A döntés politikai jellegű, és a fogyasztóknak kell majd megfizetniük az árát - érveltek.