Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Elmaradásban a kiotói szerződés

2005.07.12. 08:45
Valószínűnek látszik, hogy nem tudja teljesíteni a kiotói szerződésben vállalt emissziócsökkentési felajánlását számos ország, illetve országcsoport, közöttük EU-15-ök, állapította meg egyebek között az Energia Biztonsági Fórum.
Az Egyesült Nemzetek Szervezete Európai Gazdasági Bizottsága (ENSZ EGB) Energia Bizottsága által nemrégiben Genfben rendezett fórumon áttekintették az üvegházhatást okozó gázok csökkentését célzó kiotói szerződés helyzetét.

Az ENSZ EGB Európa, Észak-Amerika és Közép-Ázsia nagy energiatermelőinek és fogyasztóinak fóruma, ahol a résztvevők közvetlen egyeztetések útján keresik a globális válaszokat a biztonságos energiaellátás gazdasági, műszaki, környezeti és egyéb problémáira. A testület szerint az EU-15-ök megújuló energiákkal kapcsolatos vállalásainak teljesítése nehézségekbe ütközik. Feltűnően rosszul teljesít például Ausztria, közölte a távirati irodával az Energia Központ Kht.

A genfi tanácskozás résztvevői szerint számos eredmény is született a térségben, az energia-intenzitás sokat javult, főképp a gazdasági szerkezetváltásnak köszönhetően. A környezet állapota jobb, a kén-dioxid és nitrogén-oxid emissziók csökkentek.

A fórum napirendjén szerepelt továbbá az európai energia piacok stabilizálásának kérdése, a Kaszpi-tengeri térség szerepe az energiaellátási kockázatok csökkentésében, valamint a fenntartható energia helyzete a térségben.

A szakértők szerint a magas olajárak, az Arab-öböl politikai és egyéb kockázatai ráirányítják a figyelmet a Kaszpi-tengeri térségre, ahol jelentős olaj- és gázkészletek találhatók.

Az ENSZ égisze alatt tárgyalások kezdődtek a térség politikusai, az európai energia társaságok és a pénzügyi szféra képviselői között az európai ellátás diverzifikációja érdekében. A térség hatalmas készletei reményt keltőek Európa hosszú távú fosszilis energiaellátása szempontjából.

A fórumon a térség energia-stratégiájának meghatározó elemei közé sorolták az erős függést a Közel-Kelettől, a fosszilis tüzelőanyagok hosszú távú dominanciáját. A prognózis szerint az energiahatékonyság javulása lassul, ugyanakkor megnő a nukleáris energia és a szén jövőbeli szerepe.

A szakértők szerint kirakati termékek maradnak, de jelentős szerephez nem jutnak a hibrid megoldások, a hidrogén, illetve a "nem víz vagy biomassza" megújuló energiahordozók.

Az ülésen Molnár Lászlót, az Energia Központ ügyvezető igazgatóját ismét megválasztották az Észak-Amerikára, Európára és Közép-Ázsiára kiterjedő ENSZ régió "Fenntartható Energia Bizottság" elnökének.