Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Kirch eladja a Forma-1-et

2002.02.20. 12:00
A Financial Times értesülései szerint az eladósodott Leo Kirch kénytelen feldarabolni médiabirodalmát, és ennek keretében eladja a Bernie Ecclestone-tól megvett vállalkozást is.
Leo Kirch úgy döntött, eladja az F-1-es vállalatban, a SLEC-ben birtokolt 58 százalékos részesedését - közölte a Financial Times. Az eladósodott médiamágnás emellett feltehetően kénytelen lesz a KirchMedia meghatározó részesedését felajánlani Rupert Murdochnak. Az ötven éve alapított médiabirodalom ellenőrzi a legnagyobb német kereskedelmi adókat, a Forma-1-et, illetve a Kirch csoporté a következő két futball-világbajnokság nemzetközi sugárzási joga is.

Bukott a fizetős tévé

Kirch, úgy tűnik, a pay-TV-üzletbe bukott bele. A cégcsoport a fizetős tévécsatorna kiépítése során többmilliárd eurós veszteséget és adósságot halmozott fel. A vállalat többek között 1,7 milliárd euróval tartozik Murdochnak, aki várhatóan a tartozás fejében kap részesedést a KirchMediában. Murdoch az 1,7 milliárd euróért annak idején részt kapott a veszteséges fizetős csatornában, a Premiere-ben, de a részesedést Kirchnek a megállapodás alapján vissza kell vásárolnia, ha Murdoch úgy dönt.

Nyolcszázmilliós kártérítés

Kirch eközben felkért egy ügyvédi irodát, hogy nyújtson be keresetet Rolf Breuer, a Deutsch Bank elnöke ellen, aki néhány hete egy interjúban megkérdőjelezte Kirch hitelképességét. A médiamágnás nyolcszázmillió euró kártérítést követel.

A Forma-1-es csapatok sem örültek

Kirch a Forma-1 felvásárlása után nem sokkal bejelentette, hogy néhány év múlva már csak fizetős csatornák közvetíthetik a futamokat. Erre a Ferrari, a BMW, a DaimlerChrysler, a Ford és a Renault is úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg szerződését, és ezek a csapatok 2008-tól új, független versenysorozatot indítanak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!